IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оншорните вятърни проекти във Великобритания имат нужда от силен старт

Инсталирането на нови мощности се случва с бавен темп, като разрешителниър ще позволят изграждането на капацитет, способен да покрие търсенето на 240 000 домакинства

19:30 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Само шест търговски проекта за генериране на оншорна вятърна енергия в Англия вероятно ще преминат през системата за планиране на Обединеното кралство, след като правителството отмени своята осемгодишна забрана за технологията, съобщава Bloomberg.

Търговската асоциация RenewableUK (RUK) заяви, че апетитът на разработчиците на практика е блокиран от юни 2015 г., когато тогавашният министър-председател Дейвид Камерън въведе забрана за изграждане на нови вятърни паркове на сушата в Англия. Новите разрешителни ще позволят инсталирането на мощности, способни да задоволят търсенето на едва 240 000 домакинства.

Местните власти са отхвърлили 27 проекта за оншорна вятърна енергия в търговски мащаб - тези с капацитет над 5 мегавата - откакто забраната влезе в сила, добавя RUK. Общата проектна мощност тези проекти би възлизала на 430 мегавата.

„Не мисля, че ще станем свидетели на прилив на проекти поради смразяващия ефект, който тази забрана оказва“, изтъква Роб Норис, говорител на RUK, преди съобщението на правителството да бъде публикувано. Освен това има вероятност да останат в сила допълнителни изисквания за развитие на оншорна вятърна енергия, създавайки повече пречки за инвеститорите.

Правилата за планиране ще бъдат „рационализирани“, за да позволят по-бързо одобряване на проекти за такъв тип вятърна енергия, става ясно от правителствено изявление. Новите процедури ще гарантират, че в местните райони, в които има потенциал да се развиват подобни проекти, „цялата общност има думата, а не само малък брой възразяващи“.

Шестте проекта, които вероятно ще получат одобрение, ще бъдат с общ инсталиран капацитет от 14 мегавата. Това възлиза на 0,1% от общия действащ вятърен оншорен капацитет във Великобритания.

С около една четвърт от цената на електроенергията на едро, оншорната вятърна енергия е един от най-евтините източници на енергия в Обединеното кралство. Освен това забраната изглежда все повече в противоречие с целите на Великобритания да даде възможност на местните общности да се борят с климатичната криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още