IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия търси „мащабна сделка“ с Франция за енергетиката

Разногласията относно ядрената енергия между Париж и Берлин спряха напредъка по реформата на енергийния пазар на ЕС

11:19 | 04.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия се стреми да постигне „мащабна сделка“ с Франция, за да разреши продължаващия им спор по ядрената енергия и да помогне за разблокирането на широкообхватна реформа на енергийния пазар в Европейския съюз (ЕС).

„Работим за по-широк компромис по енергийните въпроси“, казва Свен Гиголд, държавен секретар в германското Министерство на икономиката и климата, по повод преговорите между Германия, Франция и партньорите от ЕС. „Имаме нужда от мащабна сделка“, казва той пред Financial Times, добавяйки, че тя може да обхване няколко аспекта на енергийната политика, а не само ядрения проблем.

Гиголд, политик от партията на "Зелените", която исторически се противопоставя на ядрената енергия, казва, че всички партии са съгласни с „необходимостта от декарбонизация, намаляване на цените на енергията и повече инвестиции в общата ни енергийна инфраструктура и в нови производствени мощности“.

„Вярваме, че трябва да имаме по-голям компромис“, добавя той, „но все още не сме стигнали до него“.

Коментарите вероятно ще бъдат възприети със скептицизъм в Париж, където официални лица преговарят от месеци с германските си колеги относно предложената реформа на енергийния пазар на ЕС.

Париж и Берлин се разминават по критични аспекти на реформата, включително как ще се определя цената на ядрената енергия, степента, до която секторът може да бъде субсидиран и как да се плащат бъдещи инвестиции. Франция лобира агресивно за голямата си държавна ядрена енергетика, заявявайки, че той е от ключово значение, за да се постигнат целите за намаляване на емисиите и не трябва да бъде санкциониран в новите правила на ЕС.

Освен детайлите на законодателството френски официални лица казват, че преговорите са били засегнати от нещо по-дълбоко: опасенията на Германия, че Франция ще спечели конкурентно предимство с евтина ядрена енергия в ущърб на германските производители.

Останалата част от материала можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още