IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са напът да отчетат рекорд при добавянето на нов соларен капацитет тази година

Федералните стимули ускоряват темпа на добавяне на нови мощности, като за момента ръстът на общия соларен капацитет нараства със 55% спрямо 2022 г.

21:25 | 07.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инсталациите на нови соларни мощности в САЩ са напън да достигнат рекордните 33 гигавата капацитет през тази година, водени от федералните стимули за чиста енергия, които се очаква да продължат да подкрепят внедряването на възобновяема енергия и през следващите години, съобщава Bloomberg.

Соларните инсталации са се увеличили с 55% спрямо 2022 г., тъй като стимулите от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) стимулират по-широкото използване на слънчева енергия, става ясно от съвместен доклад на Асоциацията на индустриите за слънчева енергия (SEIA) и консултантската фирма Wood Mackenzie.

Ръстът се противопоставя на насрещния вятър в лицето на регулаторните затруднения, нарастващите разходи за финансиране и недостига на някои ключови компоненти. Индустрията се справя успешно с тези предизвикателства, като слънчевата енергия представлява вече 48% от новия енергиен капацитет, добавен през първите три тримесечия на тази година. Общият соларен капацитет на САЩ се очаква да достигне 377 гигавата до 2028 г., достатъчно за захранване на повече от 65 млн. домакинства.

Добавянето на нов соларен капацитет се ускорява през 2023 г. Източник: Bloomberg/Wood Mackenzie/SEIA Добавянето на нов соларен капацитет се ускорява през 2023 г. Източник: Bloomberg/Wood Mackenzie/SEIA

„Слънчевата енергия остава най-бързо развиващият се източник на енергия в САЩ“, изтъква главният изпълнителен директор на SEIA Абигейл Рос Хопър. „Въпреки трудната икономическа среда се очаква този растеж да продължи през следващите години“, добавя тя.

Междувременно САЩ и още десетки други страни обявиха подкрепата си за утрояване на капацитета на възобновяемо енергия до 2030 г. Идеята ще обедини някои от големите икономики в развиващия се свят - Нигерия, Южна Африка и Виетнам, както и от развитите икономики Австралия, Япония и Канада. В инициативата ще се присъединят Чили, Перу, Замбия и Барбадос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
sssaaa
преди 4 месеца
Фекален, сериозен монолог водиш, типично за бот, поздравления за разработчиците на това AI! Сега остана да те направят да започнеш да пишеш смислени неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 4 месеца
в УСАто има регистрирани 832 селски електрически кооператива , които произвеждат , разпределят и пренасят електрическа енергия в селскостопанските региони . те си притежават средствата за генериране , разпределение и пренос ... представляват 12% от потребителите в УСА и около 10% от продажбите на ток на дребно ... за да постигнат 90% ВЕИ мрежа до 2035 им трябват около 1,2-1,4ТВт генериращи мощности ... напълно постижимо !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 месеца
а какви са стимулите в УСАто все пак според IRA ... например агенция на тяхното министерство на земеделието , разпределя 9,7млрд в проекти за фотоволтаици , вятър , геотермална енергия и съхранение на енергия , като безвъзмездна помощ от 10% до макс 25% от стойността на проект , на енергийни кооперативи (тва у нас е анатема) . получили са заявки за 750 проекта от 175 кооператива , на стойност два пъти над програмата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 4 месеца
а у нас резидента и гълъба искат да купуваме рассийски газ в турски лири и сорт уралс вовеки веков ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още