IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Захариев: Европа може да се поучи от Китай, за да не спира да се развива

Ускоряването на процесите по разширение на преносната мрежа е едно от най-големите предизвикателства в енергийния преход на Европа, казва представителят на SUNOTEC Group

13:36 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sunotec Снимка: Sunotec

Как се развива възобновяемата енергия през последните години, какви са предизвикателствата в сектора и какво е бъдещето пред компаниите в тази индустрия - за тези теми Investor.bg разговаря с Александър Захариев, Head of Strategy в SUNOTEC Group.

Енергетиката на бъдещето ще бъде във фокуса на специализираното събитие Energy of Tomorrow, което Investor.bg организира на 28 март 2024 г. в "Интер Експо Център". Повече за него вижте тук!

- Г-н Захариев, „Сънотех“ може да се похвали с богат опит в управлението и поддръжката на фотоволтаични паркове в редица страни по света. Как се развива компанията през последните години на фона на силната конкуренция и бума на възобновяемата енергия?

„Сънотех“ е лидер в предоставянето на интегрирани соларни решения на големи индустриални фотоволтаични паркове в Европейския съюз и Великобритания с над 2 ГВ построени мощности само през 2023 г. и над 7 ГВ общо до днес. Като продължение на тези услуги ние осигуряваме поддръжка и управление на соларни централи и инсталации за съхранение на електроенергия за множество корпоративни клиенти, включително такива в България, както и тъй важната комуникация с търговците на електроенергия за оптимизация на производствения, балансиращия и икономически профил на всеки парк.

- В някои развити икономики, като Германия например, компаниите от вашия сектор се сблъскват с големи забавяния при свързване към мрежата. Съществува ли подобен проблем в България?

Такъв проблем съществува из цяла Европа, като в някои отношения това е дори по-сложно и бавно в Германия. Въпреки че ускоряването на процесите по разширение на преносната мрежа в страните членки на ЕС е основен приоритет на ЕК, това все още е едно от най-големите предизвикателства в енергийния преход на Европа. Промяната на енергийния микс, целта да се повиши степента на електрификация в Европа и трудностите да се управлява качеството на електроенергията и балансирането ѝ по отделни райони и страни прави разширението още по-нужно и сложно. Това е валидно за фотоволтаичната индустрия, но още по-валидно за вятърната, където болшинството от проектите са в крайни, гранични или със затруднен достъп местности.

Александър Захариев
Снимка: Sunotec

Александър Захариев е опитен професионалист в сливания и придобивания и лидер с 16-годишен опит. Справя се отлично в местни и трансгранични сливания и придобивания, набиране на средства, финансово преструктуриране, частен капитал и рисков капитал. Понастоящем, като Директор „Стратегическо планиране“ в SUNOTEC Group, той ръководи процесите на стратегическо планиране, движи трансформацията, изгражда взаимоотношения и ръководи стратегически инициативи, сливания и придобивания и инвестиции.

Той има голям опит, като прекарва 7 години в Deloitte и почти 5 години в First Financial Brokerage House, обогатявайки своите финансови познания. Притежавайки бакалавърска и магистърска степен по счетоводство и финансов контрол, заедно със сертификати от Deloitte University Europe, той демонстрира непоколебим ангажимент за отлични финансови постижения. През цялата му кариера лидерството на Александър Захариев в сливанията и придобиванията и корпоративните финанси остава непоколебимо, отбелязвайки го като ключова фигура в стратегическото развитие и финансовите иновации в различни местни и международни организации. 

- Как виждате развитието на соларната индустрия през следващите години? Ще успее ли заедно със сектора на вятърната енергия да замени напълно въглищните централи, които постепенно се извеждат от експлоатация? Съществуват ли рискове в тази връзка?

Както наскоро заместник-министърът на енергетиката заяви, замяната на въглищните централи няма да стане с управленско решение или конкретна регулация, а от променящата се икономика на енергетиката, където въглищните централи освен най-мръсни, ще бъдат и най-неефективни, съответно произвеждащи скъпа електроенергия, и то в тенденция на намаляващи пределни цени на електроенергията от възобновяеми източници. В Испания през последния месец цените на електроенергията са средно под 10 евро/МВч, където възобновяемата енергия е основен фактор за това.

Разбира се, не трябва да минаваме в крайност – енергетиката се нуждае от базова енергия, която възобновяемата енергия не може да даде в дългосрочен план; неслучайно има обръщане на мнението и засилващи се решения за реинвестиция в газови централи и водородни проекти като най-незамърсяващи източници на базова енергия с такъв произход.

- Разчитате ли на нови технологии и други иновативни решения, за да запазите ролята си на един от водещите представители на сектора на соларна енергия?

Разбира се. Във всеки един бизнес да спреш да се развиваш и да ставаш по-добър, иновативен и ефективен е формула за неуспех. Европа много може да се поучи от Китай в това отношение, където в продължение на 15 години инвестициите в нови технологии в соларната индустрия са огромни, дори и след като производителите от Китай станаха доминантни в света с пазарни дялове от 50-90% в различните сегменти на доставната верига.

„Сънотех“ продължава да увеличава портфолиото от услуги, процеси, инвестира в развойна дейност и технологични компании, за да засили експертизата си, да добави синергии и да стане по-ефективна и водеща организация. Това ни дава предимство, от което клиентите ни печелят и ние с тях.

SUNOTEC

SUNOTEC е международен пазарен лидер, предлагащ интегрирани соларни решения с повече от 12 години натрупана експертиза в изграждането на фотоволтаични централи. Базирана в София (България) и Мюнхен (Германия), в момента в компанията работят над 1500 души. С повече от 580 изградени фотоволтаични електроцентрали и капацитет над 7,2 GWp SUNOTEC има значителен принос за устойчивия и зелен енергиен микс в Европа, Африка и Близкия изток. SUNOTEC се позиционира като доставчик на интегрирани решения, обхващащи всички услуги - от геология, снабдяване, инженеринг и строителни услуги до експлоатация и поддръжка и репауъринг на централи.

Повече информация относно предлаганите услуги и информация за проекти, можете да видите в профила в LinkedIn.

- Кое ви мотивира да подкрепяте подобни събития като Energy of Tomorrow, които акцентират върху актуалните тенденции в глобалната и българската енергетика?

„Сънотех“ участва в много организации, инициативи и събития, които помагат за изграждане и реализация на стратегия за енергийно бъдеще в България, Европа и света. Това е една свързана система, където всяко решение има нужда от необходимата институционална, индустриална, технологична и обществена подкрепа, където разискването на процеси и тенденции, проблеми и решения е в основата на оптималното развитие и преход на енергийната система.

„Сънотех“, освен доставчик на услуги, които са от ключово значение за реализацията на стратегията за развитие на соларната индустрия и свързаните с нея мощности за съхранение на електроенергия, е и инвеститор в соларни паркове и проекти в България и чужбина. Работейки за доброто на соларната индустрия, ние вярваме, че работим за благото на обществото, индустрията, природата и бъдещето на човека, където ние, като водещ играч в тази сфера, ще можем да извлечем съответни ползи, които да споделим с обществото, нуждаещите се и, разбира се, с нашите трудолюбиви колеги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още