IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Велев, ACT Commodities: Расте натискът върху бизнеса да намали своя въглероден отпечатък

Търсенето на гаранции за произход и решения за възобновяема енергия се очаква да се ускори допълнително, прогнозира портфолио мениджърът

16:07 | 20.03.24 г.
Снимка: ACT Commodities Снимка: ACT Commodities

В последните години все повече представители на бизнеса се обръщат към опцията за снабдяване с гаранции за произход на възобновяема енергия. По този начин компаниите гарантират, че използваната от тях енергия не е произведена от замърсяващи източници и избягват индиректните въглеродни емисии. ACT Commodities предоставя именно такива гаранции. Investor.bg разговаря по темите с Иван Велев, портфолио мениджър в компанията. Той ще участва в специализираното събитие Energy of Tomorrow, което Investor.bg организира на 28 март 2024 г. в "Интер Експо Център". Повече за форума вижте тук.

- Как се развива търговията с гаранции за произход на енергията от възобновяеми източници на фона на все по-големия натиск от страна на европейските регулатори върху бизнеса да намали своя въглероден отпечатък?

- През последните години се наблюдава забележима промяна в бизнес пейзажа към приоритизиране на устойчивостта и намаляване на въглеродните емисии. Един важен начин, чрез който компаниите демонстрират своя ангажимент към устойчивостта, е чрез снабдяване с гаранции за произход от възобновяеми енергийни източници. ACT е в челните редици на това движение, предлагайки гаранции, че използваната енергия се получава от възобновяеми и незамърсяващи източници.

Тъй като европейските регулатори засилват фокуса си върху действията в областта на климата и целите за намаляване на въглеродните емисии, компаниите са изправени пред нарастващ натиск да смекчат своя въглероден отпечатък. Този натиск катализира търсенето на възобновяема енергия и гаранции за произход като ефективни инструменти за демонстриране на екологична отговорност. Компаниите осъзнават, че чрез възприемането на възобновяема енергия и получаването на гаранции за произход, те не само се привеждат в съответствие с регулаторните очаквания, но също така укрепват репутацията си на организации, съзнателни за околната среда.

Осигуряването на гаранции за произход от ACT е в съответствие с този развиващ се пейзаж. Ние сме посветени на подкрепата на бизнеса в усилията им за устойчивост, като предоставяме прозрачни и проверими гаранции относно произхода на тяхното потребление на енергия. Като предлага гаранции за произход, ACT дава възможност на бизнеса да взема информирани решения, които допринасят за по-чисто и по-устойчиво бъдеще, като същевременно отговарят на регулаторните изисквания.

Тъй като регулаторната среда продължава да се развива и нараства натискът върху бизнеса да намали своя въглероден отпечатък, търсенето на гаранции за произход и решения за възобновяема енергия се очаква да се ускори допълнително. Ние от ACT оставаме ангажирани с подкрепата на бизнеса в този преход, предоставяйки надеждни и устойчиви енергийни решения, които водят до положително въздействие върху околната среда и продължаваме да помагаме на организациите да постигнат целите си за устойчивост.

Иван Велев
Снимка: ACT Commodities

Иван Велев е портфолио мениджър в ACT Commodities. Специализиран в снабдяването с гаранции за произход на възобновяема енергия и Со2 компенсационни сертификати, той помага на организациите да разработят стратегии за редуцирането на своите директни и индиректни емисии. В допълнение към разширяването на портфолиото си от производители и доставчици на възобновяема енергия, той се фокусира върху развитието на бизнеса в публичния и частния сектор в България, Северна Македония, Грузия, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Косово, както и в рамките на източноевропейските пазари. 

- Какви са основните методи за борба с индиректните емисии, които не са под прекия контрол на компаниите, които закупуват енергия на свободния пазар?

- Няколко ключови стратегии могат ефективно да се справят с този проблем.

Ангажиране с доставчици: Компаниите могат да работят в тясно сътрудничество със своите доставчици, за да насърчават и стимулират практиките за устойчивост по цялата верига на доставки. Това включва насърчаване на енергийно ефективни процеси, снабдяване с материали от отговорни за околната среда доставчици и насърчаване на прозрачността по отношение на данните за емисиите.

Въглеродно компенсиране: Въглеродното компенсиране позволява на компаниите да инвестират в проекти, които намаляват емисиите на парникови газове другаде, като по този начин компенсират собствените си емисии. Като подкрепят проекти като повторно залесяване, инициативи за възобновяема енергия или улавяне на метан, компаниите могат да намалят косвените си емисии и да допринесат за глобалните усилия за намаляване на емисиите.

Снабдяване с възобновяема енергия: Изборът на възобновяеми енергийни източници чрез споразумения за закупуване на енергия (PPA) или гаранции за произход може значително да намали непреките емисии, свързани с потреблението на енергия. Като директно подкрепят проекти за възобновяема енергия, компаниите могат да компенсират емисиите, генерирани от конвенционалните енергийни източници, и да подкрепят прехода към нисковъглеродна икономика.

Отчитане на емисиите и прозрачност: Прилагането на стабилни механизми за отчитане на емисиите и прозрачното разкриване на данните за емисиите може да помогне на компаниите да идентифицират области с висок интензитет на емисиите във веригата си на доставки. Това дава възможност за целенасочени усилия за намаляване на емисиите и подобряване на цялостното представяне на устойчивостта.

Застъпничество и сътрудничество: Ангажирането в инициативи в цялата индустрия, усилия за застъпничество и платформи за сътрудничество могат да увеличат въздействието на инициативите за устойчивост на отделните компании. Като работят заедно за справяне с общи предизвикателства и се застъпват за политически мерки, които стимулират намаляването на емисиите, предприятията могат да стимулират значима промяна на системно ниво.

В заключение, борбата с непреките емисии изисква комбинация от проактивни мерки, сътрудничество и иновации във веригите за доставки и индустриалните сектори. Чрез възприемането на холистичен подход, който включва ангажираност с доставчици, компенсиране на въглеродни емисии, снабдяване с възобновяема енергия, докладване на емисии и застъпничество, компаниите могат ефективно да намалят косвените си емисии и да допринесат за по-устойчиво бъдеще.

- Каква е ролята на ACT по отношение на новите изисквания за ESG отчитане за бизнеса? С какви инструменти компанията подкрепя ангажираността на клиентите по отношение на Директивата за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD)?

- ACT играе ключова роля  в подпомагането на бизнеса  да се ориентира в променящия  се свят на изискванията за отчитане на ESG. Тъй като компаниите се сблъскват с нарастващ натиск да разкриват своите резултати в областта на устойчивостта и да демонстрират прозрачност, ACT предоставя персонализирани решения и инструменти в подкрепа на ангажираността на клиентите с Директивата за корпоративно отчитане на устойчивостта (CSRD) и други рамки за отчитане.

Една от насоченостите ни е върху овластяването на бизнеса да рационализира своите процеси за отчитане на ESG и да подобри качеството и точността в своите доклади. За да постигне това, ACT предлага набор от инструменти и услуги, предназначени да улеснят цялостното събиране на ESG данни, анализ и докладване. Тези инструменти включват ESG платформи за управление на данни, услуги за сравнителен анализ, инструменти за ангажиране на заинтересованите страни и насоки и обучение за отчитане на ESG.

Използвайки тези инструменти и услуги, компаниите могат ефективно да управляват задълженията си за отчитане на ESG, да подобрят точността и надеждността на данните и да подобрят ангажираността на заинтересованите страни. В крайна сметка ACT се ангажира да даде възможност на бизнеса да постигне положителни резултати от ESG и да демонстрира лидерство в докладването за устойчивост.

- Съществува ли риск за реализирането на подобни цели в бизнеса заради високите цени на електроенергията на свободния пазар или това може само да ускори процеса на инвестиране в гаранции за произход и собствено производство на възобновяема енергия?

Докато цените на електроенергията на свободния пазар в момента може да не са изключително високи, компаниите все още са изправени пред императива да инвестират във възобновяеми енергийни източници и гаранции за произход. Този императив произтича от няколко фактора, включително необходимостта от смекчаване на въздействието върху околната среда, изпълнение на регулаторните изисквания и подобряване на дългосрочната устойчивост.

Въпреки че цените на електроенергията може да не са значителен двигател за инвестиции във възобновяема енергия в момента, има други убедителни причини за бизнеса да премине към по-чисти енергийни източници. Тези причини включват намаляване на въглеродните емисии, подобряване на репутацията на марката и бъдещи операции срещу потенциални регулаторни промени и промени на пазара.

Освен това, като проактивно инвестират във възобновяема енергия и гаранции за произход сега, фирмите могат да се позиционират като лидери в устойчивостта и да получат конкурентно предимство на все по-екологичен пазар. Възприемането на възобновяема енергия също предлага потенциал за дългосрочно спестяване на разходи и стабилност, тъй като възобновяемите енергийни източници стават по-конкурентни и надеждни с течение на времето.

В заключение, докато цените на електроенергията на свободния пазар в момента може да не са основен двигател за инвестиции във възобновяема енергия, предприятията все още имат убедителни причини да преминат към по-чисти енергийни източници. Чрез инвестиране във възобновяема енергия и гаранции за произход, предприятията могат да демонстрират своята ангажираност към устойчивост, да намалят въздействието върху околната среда и да получат конкурентно предимство на пазара.

- Свиването на въглеродния отпечатък се превърна в една от централните точки в дневния ред на големите компании в Европа. Това е и една от основните теми, засегнати в Energy of Tomorrow. Защо подкрепяте подобни събития и какво ви мотивира да заложите на възобновяемата енергия?

Намаляването на въглеродния отпечатък наистина се очерта като централен фокус за големите компании в Европа, отразявайки нарастващото признание за спешната необходимост от справяне с изменението на климата. Събития като Energy of Tomorrow играят решаваща роля за насърчаване на диалога, споделяне на най-добри практики и катализиране на действия към по-устойчиво бъдеще.

Като компания, ангажирана с устойчивостта и иновациите, ние подкрепяме събития като „Енергията на утрешния ден“, защото те предоставят ценни платформи за сътрудничество, споделяне на знания и работа в мрежа в общността на възобновяемата енергия. Тези събития събират лидери в индустриятa и заинтересовани страни, за да обсъдят належащи проблеми, да проучат нововъзникващите тенденции и да покажат иновативни решения за справяне с изменението на климата.

Нашата мотивация да заложим на възобновяема енергия произтича от твърдата вяра в нейния трансформиращ потенциал да стимулира положителна промяна и да създаде по-устойчив свят. Възобновяемата енергия предлага множество предимства, включително намаляване на въглеродните емисии, повишаване на енергийната сигурност и стимулиране на икономическия растеж. Като инвестираме във възобновяема енергия, ние не само допринасяме за смекчаване на изменението на климата, но и се възползваме от възможностите за иновации, създаване на работни места и икономическо развитие.

Освен това подкрепата за възобновяема енергия е в съответствие с ценностите на нашата компания и дългосрочните стратегически цели. Ние осъзнаваме, че преходът към възобновяема енергия е не само отговорен за околната среда, но също така има добър бизнес смисъл. Възобновяемите енергийни източници предлагат по-голяма стабилност на разходите, устойчивост срещу нестабилност на цените на енергията и потенциал за дългосрочни спестявания в сравнение с изкопаемите горива.

В заключение, ние подкрепяме събития като „ Energy of Tomorrow “, защото те предоставят безценни възможности за напредък в програмата за възобновяема енергия и за ускоряване на прехода към нисковъглеродно бъдеще. Нашият ангажимент към възобновяемата енергия се ръководи от желанието да окажем положително въздействие, да насърчим иновациите и да изградим по-устойчив свят за бъдещите поколения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още