IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Рашев: Устойчивостта е основен двигател за иновации и растеж в енергетиката

Когато въведеш в експлоатация обект, който си изградил от нулата, усещането е невероятно, чувстваш се щастлив и пълноценен, изтъква основателят на „Рашев и Ко“

15:00 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Рашев и Ко
Снимка: Рашев и Ко

Как се развива фотоволтаичният сектор през последните години, какви са предизвикателствата, с които се сблъскват компаниите от сектора, и как се справят с конкуренцията – по тези въпроси Investor.bg разговаря с Илиян Рашев, основател на "Рашев и Ко".

Енергетиката на бъдещето ще бъде във фокуса на специализираното събитие Energy of Tomorrow, което Investor.bg организира на 28 март в "Интер Експо Център". Повече за форума вижте тук.

- Г-н Рашев, вашата компания е сравнително млада. Как успяхте да се наложите за толкова кратко време в изграждането на соларни паркове – индустрия, където конкуренцията устойчиво нараства през последните години?

Да, "Рашев и КО" ЕООД е сравнително млада компания. Успяхме да се наложим на пазара сравнително бързо вследствие на солидният опит, който натрупах в семейната фирмата на моите родители преди това. Имах ясна визия и стратегия за развитие на бизнеса и благодарение на натрупания опит през годините и контактите, които изградих, изпълнихме първите проекти успешно. Имаше много предизвикателства, но заедно с екипа на фирмата успяхме да се справим. Когато въведеш в експлоатация обект, който си изградил от нулата, усещането е невероятно, чувстваш се щастлив и пълноценен, вдъхновяващо е. Започнах да инвестирам всеки спечелен лев в техника, в обучение и развитие на служителите си и така първите успешно завършени проекти ни отвориха вратите към чужбина.

- Защо избрахте фотоволтаиците като основна дейност за компанията? Какво ви мотивира да се развивате в тази сфера и какви са перспективите ви за нея?

Изборът на фотоволтаичните системи като основна дейност за нашата компания, "Рашев и Ко", е резултат от нашата вяра в потенциала на слънчевата енергия за промяна в енергийния пейзаж и за насърчаване на устойчивостта. Някои от основните ни мотивации и перспективи в тази сфера са:

·     Убеждение във възобновяемата енергия: ние вярваме, че бъдещето на енергийния сектор лежи във възобновяемите източници. Слънчевата енергия е изобилен и екологично чист източник, който може да намали зависимостта ни от изкопаеми горива и да намали въглеродните емисии.

·     Иновации и технологичен прогрес: фотоволтаичните технологии претърпяват бърз развой и иновации. Като компания, ние се стремим да бъдем на върха на този прогрес, разработвайки и внедрявайки нови и по-ефективни соларни решения.

·     Икономически стимули: възобновяемите енергийни технологии се превръщат във все по-конкурентоспособна алтернатива на традиционните източници на енергия. Изборът на соларни панели може да донесе значителни икономически ползи както за нашите клиенти, така и за нас като компания.

·     Екологична отговорност: ние сме ангажирани с опазването на околната среда и намаляването на въглеродните емисии. Използването на фотоволтаични системи ни позволява да помогнем за намаляването на емисиите на парникови газове и да спомогнем за постигането на глобалните цели за борба с изменението на климата.

·     Перспективи за растеж: перспективите за фотоволтаичната индустрия са светли. Очаква се, че тя ще продължи да расте и да се развива, особено с увеличаването на технологичния прогрес, нарастващото съзнание за климатичните промени и нарастващото търсене на възобновяеми енергийни източници.

В крайна сметка, изборът на фотоволтаичните системи като основна дейност за нашата компания е мотивирано от нашата вяра във възможностите за промяна и иновация, които те представляват, както и от желанието ни да допринесем за по-чисто и устойчиво бъдеще.

Илиян Рашев
Рашев и Ко

Илиян Рашев завършва право във Великобритания през 2015 г., след което започва работа във фирмата на родителите си. С натрупването на опит и създаването на професионални контакти решава да се отдели от семейния бизнес и да развие собствена компания. Така през 2022 г. РАШЕВ И КО започва своята дейност. Обича екстремни спортове и да пътува.

- Как възприемат вашите клиенти идеята за преход към зелена енергия? Виждате ли ясен ангажимент в бизнеса относно намаляването на т.нар. въглероден отпечатък?

Идеята за преход към зелена енергия е все по-широко приета сред нашите клиенти. Във времена, когато въпросите за устойчивост и екологична отговорност стават все по-актуални, мнозина предприемачи и бизнес лидери осъзнават важността на преминаването към възобновяеми източници на енергия за техните операции. Много от нашите клиенти проявяват ясен ангажимент към намаляването на въглеродния отпечатък на техните бизнеси. Те разбират, че това не само е необходимо за опазване на околната среда, но и за устойчивостта на техните компании в дългосрочен план. Зелените инициативи не само допринасят за подобряване на обществото и опазване на планетата, но и за създаване на по-конкурентоспособни и иновативни бизнес модели.

Промяната във възприятието и поведението на клиентите ни също се отразява в увеличеното търсене на нашите продукти и услуги, свързани със слънчева енергия. Клиентите ценят не само икономическите ползи от преминаването към зелена енергия, но и възможността да допринесат за борбата с изменението на климата и опазването на околната среда. В крайна сметка, виждаме ясен ангажимент от страна на нашите клиенти по отношение на намаляването на въглеродния отпечатък, като това се отразява не само в техните думи, но и в техните действия и инвестиции във възобновяема енергия.

- Кои са силните ви страни по отношение на инсталирането на фотоволтаични електроцентрали? Развивате ли партньорства, които подкрепят вашата дейност?

Силните ни страни по отношение на инсталирането на фотоволтаични електроцентрали включват:

·     Техническа експертиза: разполагаме със специализиран екип от инженери и техници с дългогодишен опит в областта на фотоволтаичните системи. Техническата ни компетентност ни позволява да извършваме инсталации на високо ниво и да осигурим оптимално функциониране на електроцентралите.

·     Индивидуален подход: подходът ни към всеки проект е индивидуален и персонализиран според нуждите на клиента. Ние работим в тясно сътрудничество с всеки клиент, за да изготвим решение, което да отговаря на техните специфични изисквания и цели.

·     Качествени продукти: разполагаме с достъп до висококачествени фотоволтаични панели, инвертори и други компоненти от водещи производители в индустрията. Това ни позволява да предлагаме на нашите клиенти надеждни и ефективни решения.

·     Професионален мениджмънт на проекти: нашата компания разполага с опитен екип за управление на проекти, който осигурява бързо и ефективно изпълнение на инсталациите. Ние сме ангажирани с качествено изпълнение на всеки проект, от началото до края.

Относно партньорствата, развиваме сътрудничество с различни компании и организации, които подкрепят нашата дейност. Това включва производители на фотоволтаични компоненти, доставчици на услуги, финансови институции и правителствени органи, които споделят нашата визия за устойчивост и възобновяеми енергии. Партньорствата, които сме създали ни предоставят допълнителни ресурси, експертиза и възможности за разширяване на нашата дейност и влияние в индустрията на фотоволтаичните системи.

Рашев и Ко

„РАШЕВ И КО“ ЕООД е частна компания, ръководена от професионалисти с доказан опит в цялостното изграждане на слънчеви фотоволтаични електроцентрали. Тя предлага пълен набор от строителни услуги за мащабни фотоволтаични проекти. От подготовката на обекта и неговото организиране, изкопни работи и строително инженерство, механично строителство и монтаж на конструкция до електрическа инсталация и окабеляване на соларните модули, управление на обекта и строителна логистика.

- Какво ви кара да подкрепяте събития като Energy of Tomorrow? Смятате ли, че подобни инициативи могат да популяризират допълнително идеята за едно по-зелено бъдеще, основаващо се на възобновяваме енергия и устойчивост?

Подобен тип събития са отлична възможност за споделяне на знания и опит с други представители на бранша и потенциални бъдещи клиенти. Също така, такива събития са страхотна платформа за обмен на идеи и установяване на нови партньорства, което е от съществено значение за развитието на една компания. Не на последно място, подобни инициативи играят критична роля в популяризирането на идеята за едно по-зелено бъдеще, основаващо се на възобновяеми енергийни източници. Насърчаването на инвестиции в посока възобновяема енергия може да ни помогне за по-зелено и устойчиво бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още