IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания дава старт на най-големия търг за вятърна енергия в страната

На участниците в търга ще бъде позволено да инсталират допълнителни турбини, за да достигнат 10 гигавата капацитет

21:56 | 22.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дания стартира най-големия търг за вятърна енергия, който ще трябва да увеличи трикратно капацитета за производство на офшорна вятърна енергия до края на това десетилетия, съобщава Bloomberg.

Търгът ще доведе до инсталирането на най-малко 6 гигавата офшорна вятърна енергия в шест парка до 2030 г. в допълнение към съществуващите 2,7 гигавата офшорни мощности на скандинавската страна, информира Датската енергийна агенция.

Този ход е поредният знак, че страните се доверяват на офшорната вятърна индустрия, за да подкрепят изпълнението на глобалните климатични цели въпреки бурната 2023 г., която беше помрачена от масивни отписвания на разработчици и забавяния на проекти в редица държави, включително САЩ и Обединеното кралство.

Датското правителство ще поеме по 20% дял в проектите, копирайки успешна схема, използвана за петролни лицензи през предходните десетилетия. На участниците в търга ще бъде позволено да инсталират допълнителни турбини, за да достигнат 10 гигавата капацитет.

Дания, страна с население от около 6 милиона души, е дом на някои от най-големите компании за вятърна енергия в света, включително Vestas Wind Systems A/S и Orsted A/S. Разширяването на нейните офшорни паркове е жизненоважно за постигане на целта на да стане въглеродно неутрална през 2045 г.

Миналата година Дания обяви, че планира да изгради мащабен елен парк на стойност 60 млрд. датски крони (8 млрд. евро), включвайки вятърни турбини и соларни панели. Общият капацитет на проекта „Мегатон“ трябва да достигне 4 гигавата. Генерираната енергия ще бъде използвана за производство на зелени горива.

Отделно, страната инвестира над 160 млн. евро за осъществяване на националната въглеродна стратегия, включително за изграждането на електролизатори с капацитет до 6 гигавата през 2030 г. Това ще доведе до намаляване на въглеродните емисии с 2,5-4 млн. тона.

Датската енергийна агенция, дела на възобновяемата енергия в потреблението на електроенергия на страната трябва да достигне 100% още през 2027 г. След това се очаква Дания да стане нетен износител на зелена електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: Импeраторът ... вероятно са им казали , дори и православни икони може да са им показвали като доказателство . но датчаните , като хора ходили на училище и слушали в часовете , са се смели от сърце поне една седмица ... там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
franciscaturquoise
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 23
Импeраторът
преди 1 седмица
Няма ли да умрат рибите, както ти казаха за нас ако инсталираме :? или както ни казаха, че шистовия газ е лош :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още