IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалната конференция за ВЕИ RE-Source SEE 2024 ще се проведе на 15-16 май

Форумът ще събере над 500 делегати в София Тех парк

12:30 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За четвърта поредна година София ще бъде домакин на конференцията RE-Source Southeast - най-голямото регионално събитие, посветено на корпоративното снабдяване с енергия от възобновяеми източници и ролята му в стратегиите за декарбонизация на индустрията.

На 15 и 16 май в София Тех парк форумът ще събере над 500 делегати от водещи компании във ВЕИ сектора, търговци и индустриални консуматори на енергия, целящи да намалят въглеродния отпечатък на производствените си процеси, стоки и услуги.

По време на форума производители, потребители и търговци на ток от над 25 държави ще обсъдят стратегии за сключване на дългосрочни договори между частни компании за изкупуване на възобновяема енергия (PPA), които могат да бъдат приложени в България, Румъния и Гърция.

За първи път в Югоизточна Европа ще се състои „Академия за снабдяване със зелена енергия“ (Buyer’s bootcamp), организиран изключително за индустриални потребители на електроенергия.

Участниците ще се запознаят с основните аспекти на договорите за изкупуване на електроенергия от ВЕИ (PPAs), както и ще получат информация относно вече сключени такива сделки в региона. Ще бъдат засегнати и темите относно докладването на ESG дейности и търговията с гаранции за произход на произведената възобновяема енергия.

Водещи финансови институции, сред които Европейска банка за възстановяване и развитие (EBRD) и Международната финансова корпорация (IFC) ще очертаят текущата динамика на устойчивото финансиране на ВЕИ проекти и какви са изискванията за управление на пазарния риск.

Оператори на преносни електрически мрежи, интегратори на системи за съхранение и доставчици на технологии ще обсъдят важни теми за трансформацията на регионалната енергийна система:

- трансграничното сътрудничество и развитието на междусистемните връзки,

- еволюцията на технологиите и пазарните приложения за съхранение на енергия,

- интелигентните мрежи, виртуалните електроцентрали и

- ролята на дигитализацията и качеството на данните за управление на електроенергийните мрежи в реално време.

По време на конференцията участниците ще имат възможност да посетят в София демонстрационна инсталация на съоръжение за съхранение на електрическа енергия с батерии, българско производство.

Последно, но не по важност, технологиите за индустриални термопомпи и производство на водород, както и иновативни проекти за агрофотоволтаика и плаващи фотоволтаични централи ще очертаят приложения за декарбонизация на индустриални процеси извън чистото производство на електричество.

За повече информация пишете на info@apste.eu

Последна актуализация: 12:37 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още