IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Италия продава 2,8% от петролния гигант Eni

Според пазарните цени на акциите от сряда държавата ще получи около 1,4 млрд. евро

21:31 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Италия продава 2,8% от петролния гигант Eni SpA в опит да намали огромния си дълг, съобщава Bloomberg.

Администрацията на премиера Джорджа Мелони ще получи около 1,4 млрд. евро от продажбата на дела според пазарната цена на акциите от сряда.

Правителството работи върху план за продажба на държавни дялове за около 20 млрд. евро до 2026 г., допълва информационната агенция.

Преди продажбата Министерството на финансите притежаваше 4,8% дял в Eni, докато държавният кредитор Cassa Depositi e Prestiti притежава 27,7%.

Италия стартира пласирането на около 92 милиона акции от дружеството по ускорена процедура. UBS, Goldman Sachs и Jefferies действат като съвместни глобални координатори.

Като част от сделката Рим се ангажира да не продава повече акции на Eni на пазара в продължение на 90 дни без съгласието на глобалните координатори, посочват от италианското Министерство на финансите.

Дългът на Италия, вторият по големина в еврозоната като дял от БВП и под внимателно наблюдение от рейтинговите агенции, ще следва тенденция на нарастване към 140% от БВП до 2026 г., според последните прогнози на Министерството на финансите, представени през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още