IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нулев шанс за нулеви емисии - светът използва повече въглеводороди от всякога

Китай, Индия и останалите страни от Глобалния юг ще стимулират потреблението на суров петрол, независимо от всички прогнози за наближаващия край на „черното злато“

18:22 | 14.06.24 г. 11
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Какво се случва с глобалното търсене и употребата на суров петрол? Последната вълна от прогнози предлага различни гледни точки. Едно нещо изглежда ясно обаче: шансовете за постигане на въглеродна неутралност в близко бъдеще – т.е. до 2050 г. – са по същество нулеви, пише британският вестник Telegraph.

От началото на годината, която прилича на увеселително влакче в това царство на волатилност, се появиха прогнози и оценки, по-нестабилни от самия пазар. Цените на суровия петрол останаха сравнително високи въпреки различни събития в Европа и Близкия изток, които иначе биха довели до големи сътресения през изминалите десетилетия.

Една основна точка на консенсус, свързана с растежа на глобалното търсене на петрол, е очакването, че то ще остане стабилно, движено от комбинация от фактори, включително икономическо възстановяване, увеличен брой пътувания и нарастваща промишлена активност в държави извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Единственият основен орган, който не очаква продължителен, огромен растеж, е Международната агенция по енергетика (МАЕ), която преразгледа своите оценки тази седмица, прогнозирайки, че търсенето на суров петрол ще се повиши само с 1 милион барела на ден през следващата година и ще достигне пик „към края на това десетилетие“ при 106 млн. барела на ден, спрямо 102 млн. барела в момента.

МАЕ очаква този растеж да се ръководи от страни извън ОИСР, особено от Китай и Индия. МАЕ и други организации подчертаха значението на тези региони за стимулиране на глобалното търсене на петрол.

Ценовото рали при петрола. Графика: Bloomberg Ценовото рали при петрола. Графика: Bloomberg

Според МАЕ, която се финансира от 31 индустриализирани нации чрез вноски, растежът на търсенето от Индия, Китай и другаде постепенно ще бъде компенсиран от очакваното внедряване на електрически превозни средства и други зелени технологии. Все пак трябва да се отбележи, че агенцията отдавна се пренасочва от аналитична организация към по същество екологична кампания и нейните оценки в днешно време са колкото същинско прогнозиране, толкова и опити за влияние върху пазарите.

За разлика от МАЕ, Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) повиши прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол за 2024 г. до 1,1 млн. барела на ден спрямо предишната си оценка от 900 хил. барела на ден. Тази ревизия се основава на очакванията за пътуванията и туризма през втората половина на годината. EIA прогнозира още по-силен ръст на търсенето за 2025 г. от 1,5 млн. барела на ден – оценка, която отново в конфликт с тази на МАЕ, която очаква ръст от едва 1 млн. барела на ден за годината, като страните извън ОИСР ще отговарят за по-голямата част от растежа.

Goldman Sachs предлага още по-оптимистичен поглед върху пазара, очаквайки глобалното търсене на петрол да нарасне с 1,25 млн. барела на ден през 2024 г. Банката се позова на стабилния ръст на реактивното гориво, нефтохимическата индустрия и производството на пропан-бутан и нафта, както и търсенето на бензин и дизел като ключови двигатели на този растеж. Анализаторите на Goldman очакват силното търсене на транспортни горива да тласне цените на петрола до 86 долара през втората половина на годината.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се придържаше твърдо към най-оптимистичната перспектива за растеж на търсенето, като отново отказа да промени първоначалната си прогноза за ръст от 2,25 млн. барела на ден за 2024 г.

ОПЕК също така очаква силен растеж в световното търсене на петрол през 2025 г., с прогнозирано увеличение от 1,85 млн. барела на ден. Организацията отбеляза, че търсенето в ОИСР се очаква да нарасне с 0,1 млн. барела дневно, докато търсенето в страните извън ОИСР ще се увеличи с 1,7 млн. барела.

„В световен мащаб секторът на услугите поддържа стабилна инерция“, подчертава ОПЕК. „Прогнозира се той да има основен принос за динамиката на икономическия растеж през втората половина на 2024 г., като ще бъде подкрепен от пътуванията и туризма, с последващо положително въздействие върху търсенето на петрол“.

Картелът също потвърди предишните си прогнози за силен глобален икономически растеж от 2,8% за 2024 г. и 2,9% през 2025 г. „Очаква се преминаване към по-стабилна парична политика от големите централни банки през второто полугодие и през 2025 г., особено в САЩ, еврозоната и Великобритания, което също може да подкрепи глобалния растеж в близко бъдеще“, подчертава ОПЕК.

Въпреки че прогнозите за растеж сред тези различни субекти варират значително, има всеобхватен консенсус дори при МАЕ за силен глобален растеж на търсенето на суров петрол за 2024/25 г., базиран до голяма степен на нарастващото търсене от развиващите се страни в Глобалния юг, заедно с доста стабилния цялостен икономически растеж. И четирите прогнози също са до голяма степен единни по отношение на перспективите за стабилни, повишаващи се цени на суровия петрол през втората половина на 2024 г.

Тук трябва да се отбележи, че продължаващото силно търсене на суров петрол е придружено от подобен силен ръст на търсенето на природен газ, въглища и дори биомаса в енергийния сектор. Като се има предвид, че всички тези форми на въглеродно интензивни горива отбелязаха рекордно или почти рекордно търсене през 2023 г., всички те вероятно ще поставят нови рекорди за 2024 г., а вероятно и за 2025 г.

С други думи, човечеството използва повече въглеродно интензивни горива от всякога и е настроено да използва все повече и повече от тях занапред. Прехваленият „енергиен преход“ просто не се случва, заключва Telegraph.

Зануляването на въглеродните емисии до 2050 г. изглежда обречена кауза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
lettawhite
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 месец
До: evlogi ... виж линкчето от 2 и се разцъкай по държавите ... 7:30 средно европейско време ( у нас е 9:30 , т.е. + 2 часа) ... де виждаш газ ?! тук-таме в пренебрежими количества ... Германия е на вятър , Франция е на вятър и ядрени , Испания е на вятър и ядрени , Румъния е на вятър и вода , Австрия е на вятър и вода , Португалия е на вятър , Скандинавието на вятър и вода ... нали виждаш кои са на въглища и тук-таме газ посред лято ... :))) ... изгарящите фосили ще бъдат на сезонен режим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 месец
До: onezero007 ... хаха , мише къф тец те гони па теб ве ?! ЕСО 9:00 сутринта , ФЕЦ един хилядник , ВЕЦ + ВяЕЦ още един хилядник , АЕЦа хилядник и половина , и другото около половин хилядник са ТЕЦове ... и то щото нямаме в момента батерии , които да заменят услугите по честотата от ТЕЦовете , иначе и те изчезват от уравнението ... свърши това с въглищата вече ... :))) ... ако ти се дишат прахоляци в рассийката или Поднебесната или Индонезия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
Ако усилията бяха насочени повече към ядрената енергетика, която да се комбинира с централи на природен газ ,които лесно могат да балансират вятърните и слънчевите централи, резултатите със сигурност щяха да бъдат много по-добри.Вината за лошите резултати е почти изцяло на зелените екстремисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
onezero007
преди 1 месец
Ние за чий тогава ще храним зелените талибани? Тецовете и въглищата на макс, без да се плащат никакви емисии и данък въздух. Молтаиците и перките ако могат да се конкурират с това да си работят на пазарни начала, без никакви субсидии за сметка на данъкоплатеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 месец
До: тошко_стоте_акаунта ... хор 100 гайди те очаква в механата тошко , най-добрият кавалджия в БесниСтрашниПенции , да ги поведеш към бузлуджа ... :))) ... удари са по некой минус , да разредиш напрежението преди представлението ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: тошко_стоте_акаунта взели са я от фейсбука ти... вижда се първата ти дефлорация.. хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
тошко_стоте_акаунта
преди 1 месец
Ееей редакцията, началната снимка да не я взехте от мокрите сънища на зеления или куххия? "хахаха" , "хихихи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 1 месец
серията продължава, хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 1 месец
хаха ... почти цяла Европа е станала нискоемисионна ... https://app.electricitymaps.com/zone/BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още