IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделието ще трябва да потърси по-подходящи култури заради глобалното затопляне

Все повече територии са заплашени от превръщането им в пустини, каза Николай Петков от сдружение „За Земята"

21:30 | 22.08.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Заради глобалното затопляне земеделието ще трябва да намери по-подходящи култури. Това е мнението на Николай Петков, автор в „Климатека“ и експерт в екологичното сдружение „За Земята".

„Ще трябва да се предвиди какви растения ще бъдат по-подходящи при по-затоплен климат и по-добро стопанисване на земите, да се спрат вредни практики... Колкото по-голямо е глобалното затопляне, толкова по-негативно ще се отрази на световния БВП до края на века“, посочи събеседникът в ефира на предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"От саваните на Африка до изчезналото Аралско море в Централна Азия все повече територии са заплашени от превръщането им в пустини, като тези процеси само ще се засилват с повишаването на температурите и емисиите на парникови газове", каза Петков.

По думите му трансформацията се дължи не само на промените в климата, но и на човешки дейности като използването на прекалено много водни ресурси за напояване на земеделски култури.

„Негативните рискове са както за екосистемите, така и за населението. Рискът е от спад на земеделската продукция и намаляването на способността на земята да поддържа живот“, посочи гостът.

Според него по-често ще се наблюдават екстремни събития. По-интензивните горещи вълни са много вероятни, каза експертът и добави, че България също е изправена пред такъв риск.

„За да се смекчат климатичните промени, трябва да се намалят нивата на вредните емисии, макар че даже да се спре изхвърлянето на вредни емисии веднага, това няма да спре процесите на глобалното затопляне“, коментира Петков.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Ще гледаме кактуси и ще правим текила! Не бойте се, трезви няма да останем! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още