fallback

Бразилия вероятно ще надмине целите за климата от Парижкото споразумение

Амазонската джунгла съхранява значителни количества въглерод. Очаква се обаче голяма част от региона да се превърне в савана

12:27 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилия ще надхвърли целта за емисиите на парникови газове, заложена в Парижкото споразумение за климата, със 137% през 2030 г., ако политиката на правителството в областта на околната среда продължи да се прилага, сочи проучване, цитирано от DPA. Без промяна на политиката 25% от бразилската Амазония ще бъде обезлесена, което ще превърне голяма част от региона в савана.

Проучването е представено в четвъртък от Федералния университет на Рио де Жанейро (UFRJ) и Instituto Clima e Sociedade (ICS) в Рио. Амазонската джунгла съхранява значителни количества въглероден диоксид (CO2) и играе ключова роля за световния климат и биоразнообразието. В момента там бушуват най-тежките пожари от почти пет години насам.

Въз основа на математически модели учените от Федералния университет на Рио са направили прогнози за 2026 и 2030 г., според които обезлесяването ще се стабилизира на сегашното ниво или ще продължи да се увеличава с темповете от 2018-2021 г. ICS подкрепя проекти и институции в борбата срещу изменението на климата в Бразилия.

Десният президент Жаир Болсонаро беше избран в края на октомври 2018 г. Той вижда в Амазонския регион преди всичко икономически потенциал. Темата може да изиграе роля и при президентските избори в началото на октомври. Опонентът на Болсонаро, левият бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, обеща да засили защитата на околната среда.

В проучването се посочва, че без преминаване към нисковъглеродна икономика Бразилия няма да изпълни ангажимента си към международната общност. Негативните последици могат да доведат до увеличаване на безработицата, неравенството и по-лошо качество на живот на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 16.09.22 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още