fallback

Гутериш: Намираме се на бърза магистрала към климатичен ад, а кракът ни е на газта

Нашата планета бързо се долижава до повратни точки, които ще направят климатичния хаос необратим, смята главният секретар на ООН

20:27 | 07.11.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Световните лидери и дипломати описаха битката с глобалното затопляне като борба за човешкото оцеляване по време на Конференцията за изменението на климата на Обединените нации (OOH), носеща името COP27, като ръководителят на ООН заяви, че липсата на напредък плъзна света по „бързата магистрала към ада“, пише Ройтерс.

Думите му, донякъде повторени и от представителите на страни от Африка, Европа и Близкия Изток, създадоха известно усещане за спешност, докато различните правителства започнаха двуседмични преговори в морския курортен град Шарл ел-Шейх, за да разберат как да предовратят най-лошите последици от изменението на климата.

„Човечеството има избор: да съдейства или да изчезне“, каза главният секретар на ООН Антонио Гутериш презdдипломатите, като апелира да се ускори спирането на употребата на изкопаеми горива, както и да се ускори финансирането на по-бедните страни, борещи се с вече настъпили климатични въздействия.

Въпреки десетилетията преговори за изменението на климата досега страните не успяха да постигнат значиртелен напредък и да намалят световните парникови емисии, а обещанията без действия не са достатъчни.

Войната в Европа, влошаващите се взаимоотношения между най-големите източници на емисии САЩ и Китай, ускоряващата се инфлация и ограничените енеригйни доставки носят риска от това вниманието да бъде още повече отнето от борбата с изменението на климата, предупреди Гутериш. Според него това е заплаха за преминаването към чиста енергия.

„Емисиите на парникови газове продължават да се увеличават, а световната температура – да се покачва. Нашата планета бързо се долижава до повратни точки, които ще направят климатичния хаос необратим“, предупреди Гутериш. „Намираме се на бърза магистрала към климатичен ад, а кракът ни е на газта“, допълни главният секретар на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 07.11.22 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още