IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как засилващата се урбанизация поставя в риск биоразнообразието?

Има мерки, чрез които негативният процес да се забави, казва Атанас Грозданов, главен асистент "Зоология и антропология" в СУ

22:00 | 10.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Биоразнообразието е много уязвим компонент на околната среда и в последно време със засилващата се урбанизация има големи проблеми във връзка с видовете. Това каза Атанас Грозданов, главен асистент "Зоология и антропология" в Биологически факултет на СУ,  в рубриката Made in Green на предаването "В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че научни анализи показват, че в световен мащаб много голяма част от видовете намаляват, а вече много от тях са застрашени и от изчезване. Това се отнася и до много от растенията и животните в градската среда.

„У нас пример за това са кълвачите, които в миналото са били много често срещани почти в целия град, а сега са значително по-малко, защото подходящите места за тях постоянно намаляват. Причина за това е, че голяма част от зелените площи променят предназначението си - превръщат се в застроени зони, в сгради, в паркинги. Така местообитанията на много видове продължава да се свиват“, каза гостът.

Грозданов отбеляза, че има редица дейности, които могат да се извършат, така че този негативен процес да се забави и донякъде да спре. Опазването на големите зелени площи като парковете е много важно, но и в по-малките зелени площи също може да се извършват редица дейности - например да се опазва част от растителността, да не се коси прекалено интензивно тревистата растителност, част от храстите може да се запазят и само дискретно да се подрязват. По този начин се запазват микро-местообитанията на много животни, каза събеседникът.

„Всеки може да направи нещо малко около себе си и около дома си за биоразнообразието, но общият ефект ще е голям“, изтъкна събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още