IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще избегне ли строителство Боянското блато, формирано от екосистема със защитени видове?

Столична община трябва да въведе блатото в кадастър, за да не се води територия за застрояване, настоява адвокат Веселин Тончев

12:30 | 11.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор

В момента Столичната община разглежда процедури, чиято цел е Боянското блато да бъде въведено в кадастър. Процедурата върви година и половина и докато тя не завърши, то се води територия за застрояване. За това съобщи в Bulgaria ON AIR адвокат Веселин Тончев.

Той потвърди, че инициативен комитет внася петиция с подписка в Столичната община за спасяване на Боянското блато, в която са се включили 1500 участници.

По думите му проблемът с територията около Боянското блато е от няколко години и се  появява, след като блатото е реституирано от частни лица като земеделска земя.

Тончев обясни, че в последния устройствен план на София Боянското блато не е отбелязано като такова. „Ако първоначално беше отбелязано като блато, то няма да е реституирано. Както е известно, на възстановяване подлежат земеделските земи. Има сериозни противоречия в официалните становища на институциите и това, което на практика се случва", допълни Тончев.

Той предупреди, че докато Боянското блато не се въведе в регистъра, проблемът със защитата на ценната екосистема от защитени растителни и животински видове ще остане. „Боянското блато е последното останало естествено водно образувание на територията на София. То е формирано от ценна екосистема от защитени растителни и животински видове. Ние сме го проследили от Освобождението насам, че то винаги е било на това място, и искаме да го запазим и за идните поколения. Има голямо разнообразие от птици, голяма част от тях са в Червената книга", посочи адвокатът.

Веселин Тончев потвърди, че след като около една трета от територията на блатото е засипана със земна маса, от столичната инспекция на Столична община са спрели строителните дейности.

„От район „Витоша" беше разрешено прекарването на път, който минава през водната територия и завършва в самото блато. Докато не се признае за блато и държавата, и общината не прогледнат – то ще се води за застрояване, каза той и заяви, че ако не се вземат мерки има опасност местообитанието на 100 вида птици да бъде унищожено.

Адвокатът е категоричен, че самото място не е подходящо за строителство.

"Блатото е формирано по естествен път, става въпрос за особености на релефа и подпочвени води. В момента, в който то се засипе със земна маса и се построи сграда, тя в кратък срок ще се наводни, тъй като тези води не могат да бъдат спрени", подчерта Веселин Тончев.

Той разкри, че в момента блатото е оградено, което е несъвместимо с неговата функция на екосистема.

Кой е компромисният вариант за собствениците на земята и съгласни ли са те да получат парично обезщетение в замяна? Може ли 10 декара блато да влязат в плановете на Столична община и да се влезе като част от градски парк?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още