IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC ще спре финансирането на нови петролни и газови проекти

Barclays ще финансира "зелени" стартъпи в изпълнение на екологичните си ангажименти

12:52 | 14.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британската банка HSBC ще спре да отпуска финансиране - под формата на кредити или през финансовите пазари, за нови проекти, свързани с газ и петрол, съобщава Ройтерс. Мярката е част от актуализираната политика на банката по отношение на енергийните проекти.

HSBC планира да бъде въглеродно неутрална до 2050 година, или дори по-рано, в съзвучие с целите от Парижкото споразумение. Ръководството на банката е под натиска на своите акционери да ускори отказа си да подкрепя изкопаемите горива. Банката вече съобщи, че ще ограничи работата си по въглищни проекти, заявявайки своите климатични ангажименти.

Засега обаче работата с природния газ ще продължи и проекти ще получават средства на фона на енергийната криза и войната в Украйна, която ограничи доставките на суровината, допълват още от банката.

Много финансови институции в Лондонското сити са подложени на натиск от своите акционери или от организации да бъдат по-активни по отношение на политиката за опазването на околната среда, пише Bloomberg.

Barclays например също съобщава за подобна инициатива - създаването на фонд на стойност 500 млн. паунда, през който ще се финансират "зелени" стартъпи до 2027 г. Фокусът ще са проекти за улавяне на въглеродни емисии и производството на водород.

За цялото десетилетие банката планира да отдели 1 трилион долара за зелено финансиране, припомня агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още