IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Цветков: Разрешаването на сеч без маркиране и промяна на статута на земята крие рискове

В нарушение на всички правила и норми бяха внесени генерални поправки в Закона за горите между първо и второ четене, посочи екологът

19:40 | 26.01.23 г.

С промените в Закона за горите се разрешава сеч без маркиране или промяна в горско-стопанските планове. Това отваря врата към промени на целия горско-стопански план. Сега ще могат "на парче" да се подменят определени ползвания на горите и да се изсече много повече от това, което е предвидено преди 10 години. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Петко Цветков, координатор "Зелен пояс и Натура 2000" в Българска фондация "Биоразнообразие".

В сряда парламентарната комисия по земеделие отхвърли спорната поправка да се появяват нови ски писти в горите без да се плаща такса "Строителна площадка" от инвеститорите, но в същото време бе одобрена сечта на немаркирани дървета с разрешение от горския.

"Когато се внася текст за обсъждане в парламента в последния момент, той не е обмислен от различни гледни точки за влиянието му върху опазването и стопанисването на горите. Такива текстове задължително трябва да минават през обществено обсъждане, а не да бъдат променяни в последния момент с неясни цели", коментира екологът.

Той напомни, че след близо 11 години същите поправки на закона, засягащи изграждането на ски писти, които тогава предизвикаха блокирането на Орлов мост и протестите на над 10 хиляди души, сега отново се придвижват в Народното събрание.

„Да се изсичат гори за ски писти, но и за други цели, сега ще може да се прави без да се променя предназначението на земите. Това е основният проблем, както и да не се платят определени суми от инвеститорите и да се спести отговорността, която носи съответната процедура“, посочи Цветков.

Той разкри, че на работна група в предварителна среща в Комисията по земеделие и гори депутатите се разбрали да отпаднат най-фрапиращи лобистки поправки, но в нарушение на всички правила и норми са внесени генерални поправки в законите между първо и второ четене.

Цветков е на мнение, че въвеждането на областните планове за горите още през 2011 година е бил „доста напредничав механизъм“. По думите му чрез него се цели на областно ниво да се види една цялостна картина, отразяваща използването на горите в дадена територия. Според него така могат по-рационално да се предвидят определени горски територии за извършване на различни функции, вместо например, да се планира изсичане на едно цяло отделно горско стопанство. „Функциите на горите се разглеждат на областно ниво и се намира начин за развитие и устойчивото им използване“, обясни екологът.

Защо в Закона за горите остана поправката с разрешаването на сеч без маркиране или промяна в горско-стопанските планове?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още