IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отвръща на САЩ с инвестиционен зелен план с много мерки, но без нови средства

Брюксел ще използва стратегията, за да осигури по-ефективна подкрепа за местните компании на национално ниво чрез инвестиции и данъчни облекчения

16:08 | 01.02.23 г. 2
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) представи пътна карта за повишаване на конкурентоспособността на европейската индустрия на фона на стремежите на Европейския съюз (ЕС) към въглероден неутралитет с хоризонт до 2050 г. Стратегията, известна като „Индустриален план за зелен пакт“ (Green Deal Industrial Plan - GDIP), цели да осигури по-благоприятна среда за увеличаване на производствения капацитет на блока за зелени технологии и въглеродно неутрални продукти, „необходими за постигане на амбициозните цели на Европа в областта на климата“, става ясно от съобщение на сайта на ЕК.

ЕК иска да използва GDIP, за да ускори националната подкрепа за компаниите чрез инвестиции и данъчни облекчения, докато разчита междувременно на европейските фондове, за да осигури средства за онези проекти, които имат първостепенно значение за регионалните индустрии, включващи сектори като производството на водород и квантовите компютри.

Планът, който лидерите на 27-те страни членки на ЕС обсъдиха миналата седмица, представлява своеобразен отговор на Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан през август от американския президент Джо Байдън, който предвижда 500 млрд. долара разходи и данъчни облекчения за зелени технологии до края на десетилетието.

Европейските лидери се опасяват, че субсидиите, предлагани в зеления пакет на САЩ, не само ще направят европейските компании неконкурентоспособни, но и ще привлекат инвестиции към САЩ вместо към Европа. По-рано този месец белгийският премиер Александер де Кро обвини Вашингтон, че се опитва да привлече зелените индустрии отвъд Атлантика.

„Те се обаждат на белгийски фирми, германски фирми по много агресивен начин, за да кажат: „Не инвестирайте в Европа, ние имаме нещо по-добро“, изтъква той.

Стратегията на Брюксел предизвика смесени чувства в ЕС, като някои страни изразиха опасения, че тези субсидии ще облагодетелстват единствено богатите страни, като Германия, които разполагат с финансов капацитет за подкрепа на своите компании.

В ход, който може да разстрои по-малките държави, ЕК не планира да набира ново финансиране чрез пакета, тъй като вече разполага с повече от 380 млрд. евро съвместни средства, ангажирани за зеления преход до 2030 г. Вместо това служителите в Брюксел ще се стремят да опростят разпоредбите, да ускорят издаването на разрешителни и да се съсредоточат върху трансгранични проекти. Освен това планът призовава за допълнително разхлабване на правилата за държавна помощ, които ограничават националните субсидии, за да се поддържат равни условия на вътрешния пазар на ЕС.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изтъкна, че процедурите за държавна помощ трябва да бъдат ускорени. „Това не трябва да отнема две или три години; те (процедурите) трябва да се извършват най-много в рамките на шест месеца“, каза той пред журналисти, добавяйки, че също така е важно средствата да бъдат използвани за стимулиране на производството на технологии за чиста енергия.

Новият план се основава на предишни инициативи и разчита на силните страни на единния пазар на ЕС, като допълва текущите усилия в рамките на Европейския зелен пакт и REPowerEU (план на ЕК за прекъсване на зависимостта на ЕС от руските енергоносители – бел. ред.). Той разчита на четири стълба: предвидима и опростена регулаторна среда, ускоряване на достъпа до финансиране, повишаване на уменията и отворена търговия за устойчиви вериги на доставки.

„Имаме тази рядка възможност да очертаем пътя с бързина, амбиция и чувство за цел, за да осигурим промишленото лидерство на ЕС в бързо развиващия се въглеродно неутрален технологичен сектор“, изтъква председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, добавяйки: „Европа е решена да поведе революцията на чистите технологии. За нашите компании и хора това означава превръщане на уменията в качествени работни места, а иновациите в масово производство благодарение на по-проста и по-бърза рамка. По-лесният достъп до финансиране ще позволи на нашите ключови индустрии за чисти технологии да се разраснат бързо“.

Предсказуема и опростена регулаторна среда

Първият стълб на плана се отнася до по-опростена регулаторна рамка.

Комисията ще предложи Закон за въглеродно неутрална промишленост (Net-Zero Industry Act), за да определи целите за климатично неутрален промишлен капацитет и да предостави регулаторна рамка, подходяща за бързото му разгръщане, като гарантира опростено и бързо издаване на разрешителни, насърчаване на европейски стратегически проекти и разработване на стандарти в подкрепа на мащабното развитие на технологиите в целия единен пазар.

Рамката ще бъде допълнена от Закона за суровините от първостепенно значение (Critical Raw Materials Act), за да се осигури необходимият достъп до тези суровини, като редкоземни елементи, които са жизненоважни за производството на ключови технологии, и реформа на пазара на електроенергия, което ще накара потребителите да се възползват от по-ниските разходи за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

По-бърз достъп до финансиране

Вторият стълб на плана ще ускори инвестициите и финансирането за производство на чисти технологии в Европа. Публичното финансиране, във връзка с по-нататъшния напредък на ЕС по отношение на капиталовите пазари, може да отключи огромни количества частно финансиране, необходимо за зеления преход. В рамките на политиката за конкуренция ЕК цели да гарантира равни условия в рамките на единния пазар, като същевременно улеснява държавите членки да предоставят необходимата помощ за ускоряване на зеления преход. За тази цел, за да ускори и опрости процедурата по осигуряване на помощ, ЕК ще се консултира с държавите членки относно изменената рамка за временна държавна помощ при криза и преход и ще преразгледа Общия регламент за групово освобождаване в светлината на Зеления пакт, като увеличи т.нар. праговете за уведомяване при зелените инвестиции. В допълнение това ще допринесе за по-нататъшното рационализиране и опростяване на одобрението на проекти от общ европейски интерес (IPCEI).

ЕК също така ще улесни използването на съществуващите фондове на ЕС за финансиране на иновации, производство и внедряване на чисти технологии. Комисията проучва начини за постигане на по-голямо общо финансиране на ниво ЕС в подкрепа на инвестициите в производството на въглеродно неутрални технологии въз основа на текуща оценка на инвестиционните нужди.

Изпълнителната власт на блока ще работи с държавите членки в краткосрочен план, с акцент върху REPowerEU, InvestEU и Фонда за иновации, върху свързващо решение за предоставяне на бърза и целенасочена подкрепа. В средносрочен план Комисията възнамерява да даде структурен отговор на нуждите от инвестиции, като предложи Европейски суверенен фонд в контекста на прегледа на многогодишната финансова рамка преди лятото на 2023 г.

За да улесни достъпа на държавите членки до фондовете на REPowerEU, ЕК прие нови насоки относно националните Планове за възстановяване и устойчивост, обясняващи процеса на модифициране на съществуващите планове и условията за изготвяне на главите на REPowerEU.

Подобряване на уменията

Тъй като между 35% и 40% от всички работни места могат да бъдат засегнати от зеления преход, развитието на уменията, необходими за осигуряване на добре платени качествени работни места, ще бъде приоритет за Европейската програма за умения, като третият стълб на плана ще се фокусира върху нея.

За да се развият уменията за екологичен преход, ориентиран към хората, Комисията ще предложи да се създадат промишлени академии с фокус върху климатичния неутралитет за въвеждане на програми за повишаване на уменията и преквалификация в стратегически отрасли. Ще се разгледа също така как да се съчетае подходът „Уменията на първо място“, който признава действителните умения със съществуващите подходи, основани на квалификации, и как да се улесни достъпът на граждани на трети държави до пазарите на труда в ЕС в приоритетни сектори, както и мерки за насърчаване и съгласуване на публичното и частното финансиране за развитие на умения, изтъква още ЕК.

Отворена търговия за устойчиви вериги на доставки

Четвъртият стълб е свързан главно с глобалното сътрудничество и насърчаването на търговията за постигане на зеления преход съгласно принципите на лоялна конкуренция и отворена търговия, надграждайки ангажиментите с партньорите на ЕС и работата на Световната търговска организация (СТО). За тази цел ЕК ще продължи да развива мрежата на ЕС от споразумения за свободна търговия и други форми на сътрудничество с партньори в подкрепа на зеления преход. Тя също така ще проучи възможността за създаване на Клуб за суровини от първостепенно значение, който да обедини „потребителите“ на суровини и богатите на ресурси страни, за да гарантира глобална сигурност на доставките чрез конкурентна и диверсифицирана промишлена база, както и на индустриални партньорства за чисти технологии.

Комисията също така ще защитава единния пазар от нелоялна търговия в сектора на чистите технологии и ще използва своите инструменти, за да гарантира, че чуждестранните субсидии не нарушават конкуренцията на единния пазар, също и в сектора на чистите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 1 година
Тая лицемерна кривокрака усойница !---предателка Националните интереси на Европа слушаща на своя Задокеански господар с всеки изминат ден унищожава Европейската промишленост превръщайки я в колония която е без индустрия и промишленост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
раZпада на "Нигерия със сняг-руZия" ще е СКОРОАМИН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още