IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой и за какво може да получи еврофинансиране през 2023 г.?

Специализираната консултантска помощ дава сигурност на кандидата, че има кой да проследи всички допълнителни разяснения

15:30 | 05.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Автор: Цвета Миленова, PwC

Всички категории компании от повечето сектори могат да получат финансиране през 2023 г., като спектърът инвестиции е широк. Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) осигуря безвъзмездна финансова подкрепа за изграждане на възобновяеми енергийни източници за собствено потребление със съоръжения за локално съхранение; подобряване на енергийната ефективност на сгради в производството, търговията и услугите и закупуване на производствени машини и оборудване с акцент върху кръговата икономика.

Програма "Иновации и конкурентоспособност в предприятията" (ПКИП) 2021 - 2027 ще подпомогне вътрешнофирмените R&D екипи за разработване на иновации от идея до прототип, а самите предприятия за закупуване на машини и оборудване за внедряване на вече разработени иновации и излизането на пазара на нови продукти и услуги. Дори големите компании с персонал над 250 души, които традиционно почти не се подпомагат, могат да се възползват от безвъзмездна финансова помощ - при някои от възможностите за подпомагане условието е голямото предприятие да има средносписъчен брой на персонала, включително на свързаните компании, под 3000 души или да предложи проектно предложение в партньорство с малко или средно предприятие.

Цвета Миленова
Снимка: Личен архив

Цвета Миленова е мениджър "Публично финансиране" в PwC Bulgaria с над 11 години професионален опит в разработването и изпълнението на проекти, финансирани със средства от ЕС.

Консултирала е компании от различни сектори на икономиката - фармацевтични компании, полиграфически, мебелни, ИТ, машиностроителни и т.н. Разработила е над 117 проекта на стойност над 83 млн. лв. за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по европейски грантови програми.

Има ли интерес от технологична модернизация от бизнеса?

По процедура „Технологична модернизация“ от Националния план за възстановяване и устойчивост от включените в оценка 2423 броя предложения за изпълнение на инвестиции, предложени за финансиране са общо 953 броя кандидати. Оценените предложения за изпълнение на инвестиции, за които не е достигнал бюджет, не бива да се изхвърлят в кошчето.

Безспорно интересът за закупуване на ново производствено оборудване е традиционно най-висок сред българските предприятия, като НПВУ предоставя нова възможност за технологична модернизация на машинния парк, но през призмата на прехода към кръгова икономика, посредством въвеждане на кръгови модели за използване на ресурсите и внедряване на неутрални по отношение на климата методи.

Кой може да кандидатства?

По процедура „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията” от безвъзмездна финансова помощ могат да се възползват всички категории предприятия от сектор С „Преработваща промишленост“. Съгласно проекта на условия за кандидатстване в зависимост от категорията си – микро, малки, средни и големи предприятия могат да получат до 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като самоучастието е от 50% за компаниите под 250 души до 70% за предприятията с 250 и повече души.

Най-високо е самоучастието за компаниите, които ще изпълнят инвестициите си в София град (столица), София област, Област Благоевград, Област Перник, Област Кюстендил, като при предприятията с 250 души и повече средносписъчен брой на персонала е необходимо да осигурят самоучастие от 80%.

Целта е чрез подкрепеното производствено оборудване и софтуер да се предотврати или намали образуването на отпадъци;  да се намали количеството суровини, влагани за производството на единица продукт и/или намалят видовете суровини, влагани в крайния продукт; да се ограничи използването на опаковки от пластмаса и пластмасови продукти за еднократна употреба; да се осигури производство на устойчиви продукти (с по-дълъг жизнен цикъл и с улеснено рециклиране) и т.н.

Процедурата за кандидатстване е облекчена, като няма да изисква изготвяне на ресурсен одит, а предвидените проектни дейности могат да започнат да се изпълняват съгласно съответните условия след подаване на предложението за изпълнение на инвестиция.

Предвижда ли се финансиране за внедряване на иновации?

Според Индикативната годишна работна програма на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ през 2023 година ще бъде обявен прием на проектни предложения за закупуване на машини и оборудване, и специализиран софтуер за внедряване в производство на успешно разработени иновативни продукти и услуги, попадащи в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2021 – 2027 г.

Самата стратегия е с общо пет тематични области: „Информатика и ИКТ”; „Мехатроника и микроелектроника”; „Индустрии за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии”; „Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии” и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика”, които са с обновени и с разширени приоритети спрямо стратегията 2014-2020.

Допустими за подпомагане са кандидати съществуващи малки и средни предприятия и компании с персонал до 499 служители, с годишен оборот, който не надвишава 100 млн. евро или годишен баланс, който не надвишава 86 млн. евро, като са взети предвид всички отношения на партньорство и свързаност с други предприятия. Могат да кандидатстват и компании с персонал до 3000 души, но единствено в партньорство с малки и средни предприятия. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е увеличен на 800 хил. лв. на проект, като трябва да бъде предвидено съфинансиране от 55%.

Какво е важно да знаем, преди да подадем предложение за изпълнение на инвестиция?

Освен пакета условия за кандидатстване, който бива публикуван по всяка процедура за безвъзмездна финансова помощ, е изключително важно проследяването на всички допълнителни разяснения, които биват публикувани в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). Тези разяснения (отговори на зададени от потенциални кандидати въпроси) могат да пояснят дали даден кандидат или дадена инвестиция е допустима.

От рубриката например стана ясно, че ако компания иска да получи безвъзмездна финансова помощ, за да си сложи фотоволтаична централа с батерия за собствено потребление на предприятието върху покрива на сградата, трябва сградата да е собственост на кандидата или кандидатът да има учредено право на строеж на сградата. Сградата, за която има учредено право на строеж, следва да е въведена в експлоатация към датата на кандидатстване. Учреденото право на строеж се отнася за сградата, върху която ще се изгражда фотоволтаичната система с батерия, а не за учредяване на право на строеж за подпомаганото по процедурата енергийно съоръжение, с каквото впечатление се остава след прочита на условията за кандидатстване.

Отново от същата рубрика с въпроси и отговори стана ясно, че въпреки, че сектор L „Операции с недвижими имоти“ е допустим сектор за подпомагане за подобряване на енергийната ефективност на сгради, ако кандидатът не използва собствената сграда за собствени нужди, а я отдава под наем, не може да кандидатства за подкрепа, тъй като ползите от енергийното обновяване трябва да са за съответния кандидат (собственика на сградата), а не за субекта- наемател.

За подкрепа, най-облекчаващият кандидата вариант, е да потърси специализирана консултантска помощ, като по този начин си гарантира, че има експерт, който да провери дали дружеството кандидат отговаря на условията за допустимост; да изчисли помощта, която може да бъде получена; да провери допустимостта на предвидените инвестиционни дейности; да изготви необходимите за кандидатстването документи и т.н.

Специализираната консултантска помощ ще даде сигурност на кандидата, че има кой да следи всички допълнителни разяснения, публикувани за конкретната процедура за безвъзмездна финансова помощ. Експертизата на консултанта е от значение и отличи компаниите в сектора след публикуване на списъка с отхвърлени проекти по процедура „Технологична модернизация“, от който беше видно, че болшинството проекти са отхвърлени поради непредставяне от кандидата на обоснована информация, от която да е видно как предвидените за изпълнение дейности са в съответствие с принципа за „ненанасяне на значителни вреди“ и шестте му екологични цели.

Последна актуализация: 15:30 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още
Финанси виж още