IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще струва на компаниите да се справят с течовете на метан?

Ако петролният и газовият сектор вложат 75 млрд. долара за спиране на изпускането на метан до 2030 г., това ще представлява стъпка напред към въглероден неутралитет, изчислява МАЕ

08:10 | 30.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спирането на течовете на метан е един от най-ефективните начини за петролната и газовата индустрия да се ангажират с борбата срещу изменението на климата. Доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикуван във вторник, също предполага, че е един от най-евтините методи в тази връзка, пише Bloomberg.

Ако индустрията инвестира 75 млрд. долара — приблизително еквивалентни на 2% от нетната ѝ печалба за 2022 г. — за ограничаване на изпускането на метан от инсталациите до 2030 г., това ще помогне на сектора да напредне на пътя към постигане на въглероден неутралитет до средата на века, изчислява МАЕ.

„Петролната и газовата индустрия трябва да поведат усилията за справяне с емисиите на метан чрез възприемане на подход на нулева толерантност“ към течове и умишлени изпускания на мощния парников газ, става ясно в доклада на базираната в Париж организация, публикуван във вторник. „Намаляването на емисиите на метан в петролната и газовата индустрия е един от най-евтините варианти за намаляване на емисиите на парникови газове навсякъде в икономиката“, добавят от организацията.

Концентрацията на метан в атмосферата е 2,5 пъти по-голяма в момента от прединустриалната епоха. Източник: Bloomberg Концентрацията на метан в атмосферата е 2,5 пъти по-голяма в момента от прединустриалната епоха. Източник: Bloomberg

Въпреки че правителствата все повече подкрепят намаляването на отделянето на метан от енергийния сектор, докладът констатира, че „цялостният напредък е твърде бавен въпреки рекордните печалби, които петролната и газовата индустрия отбелязват през 2022 г.“.

Общите емисии на метан, свързани с енергията, включително от добива на въглеводороди, трябва да спаднат с около 75% до 2030 г., според сценария на агенцията „Въглероден неутралитет до 2050“ (Net Zero by 2050 - NZE), като две трети от тези съкращения ще дойдат от петролния и газов сектор.

Конференцията на ООН за климата (COP28), която ще се проведе в Дубай по-късно тази година, ще бъде възможност за операторите да се ангажират със значителни съкращения до края на това десетилетие, добавя МАЕ.

Това ще включва подмяна на пневматиката и помпите, инсталиране на системи за възстановяване и прилагане на програми за откриване и поправка на течове, голяма част от които могат да бъдат финансирани от индустрията. МАЕ изчислява, че са необходими допълнителни 15-20 млрд. долара, за да се постигне същото в страните с ниски и средни доходи – празнина, която може да бъде запълнена от правителства, индустрия и филантропия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Покафенелите посеви може и анархия да струват ,защото градското население си мисли ,че е по-големо от леба да га ***. https://zemedeleca.bg/2023/06/23/klimatichnia-faktor/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още