IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е 20-а сред градовете с добра електрическа и споделена мобилност в Европа

Столицата се класира добре в електрификацията на градския транспорт и при споделените електрически автомобили, но изостава в микромобилността и инфраструктурата

07:15 | 04.07.23 г. 3
Снимка: Летище София
Снимка: Летище София

София се класира сравнително прилично в класация за навлизането на споделения транспорт и транспорта с нулеви емисии в големите градове в Европа, съобщиха от Eкологично сдружение „За Земята”. Българската столица получава оценка D (при най-висока А и най-ниска F от латинската азбука) и се намира на 20-то място от 42 изследвани европейски градове, нареждайки се дори пред градове като Мадрид, Лондон, Рим и Виена.

Докладът е изготвен от Clean Cities Campaign, коалиция от над 80 европейски граждански организации, и подрежда градовете по четири критерия, които могат да бъдат управлявани от местните власти:  наличие на споделени услуги за микромобилност (велосипеди, електрически велосипеди и тротинетки под наем), автобуси на градския транспорт с нулеви емисии, наличие на споделени услуги за превоз с електрически автомобили и обхват и достъпност на обществената инфраструктура за зареждането на електромобили. Подобна класация се прави за първи път на континента.

Дяволът е в детайлите

София получава всъщност еквивалента на „Среден 3“ по българската система за оценяване, а сравнително добрата позиция се дължи по-скоро на лошото общо представяне на голяма част от европейските градове, както и на два специфични фактора за града.

Разликата с лидерите е голяма, като столицата на България е получила 35,8% от възможния максимум точки, докато само за сравнение, градовете, които са получили категория „А“ отговарят на над 80% от критериите в доклада на коалицията.

Сравнително доброто ниво на електрификация на градския транспорт в София е основната причина София да не бъде в дъното на класацията. Това в голяма степен е следствие от запазването на голямата тролейбусна мрежа, стартирала още през 1941 г. в града и развита основно до 1989 г.

Влияние оказват и допълнителнителните инвестиции в електрически автобуси в последните години – нещо, в което много градове в Европа очевидно изостават. С оценка 6,8 от 10 столицата ни дели третото място с Хелзинки в по-малката класация за навлизането на автобуси с нулеви емисии в градския транспорт. 

Частната инициатива също оказва влияние, като София се представя не толкова лошо и в подреждането за налични споделени електрически автомобили. Това обаче не се дължи на предвидливо и устойчиво градско управление. В столицата  от няколко години съществува частен оператор за бързо краткосрочно наемане на електрически автомобили под наем, който предлага около 600 електромобила на гражданите и гостите на София.

В същото време София е на едно от последните места в областта на микромобилността на континента (критерият се отнася до наличие на велосипеди, електрически велосипеди и други устройства за микромобилност) и отбелязва само 2,2 точки от 10 в четвъртата категория – за наличната  публична инфраструктура за зареждане на електромобили.

Таблица: За Земята Таблица: За Земята

Защо споделени и електрически?

Използването на споделен транспорт има редица предимства пред притежаването на лични транспортни средства. „Споделените превозни средства и инфраструктура обикновено изискват по-малко пространство, енергия и ресурси и следователно помагат за справяне с извънредната климатична ситуация, превземането на градските пространства от автомобила, енергийната криза и замърсяването на въздуха. В повечето случаи те са и по-достъпни, което е особено важно с оглед на поскъпването на живота“, посочва Драгомира Раева от „За Земята“.

Споделените решения за мобилност обаче могат да постигнат пълния си потенциал само ако са с нулеви емисии, минимизират въздействието върху климата, потреблението на енергия и шума, се посочва в доклада. Всичко това е с оглед постигането на климатичните цели на Европа, но и тези за качество на въздуха и на живота генерално в градовете.

Най-важният извод: и ние можем

Докладът на Clean Cities Campaign прави един много важен извод – а той е, че не богатството на градовете, а политическата воля е водеща. Авторите отбелязват изоставащите позиции на няколко от най-богатите градове на континента. Например четири от последните пет града в класацията се намират във Великобритания.

„Голямото разнообразие, наблюдавано в резултатите, отразява значението на местните лидери“, коментират от Clean Cities Campaign. Четирите индикатора, използвани в това проучване, представляват решения, които са под контрола на градските власти. Най-добре представящите се градове са тези, в които лицата, вземащи решения, си поставят  ясни, амбициозни цели и последователно работят за постигането им.

„Политическата воля и постоянството са също толкова жизненоважни, колкото финансирането и експертизата“, обобщават още от организацията. Важно напомняне и за София, за която предстои съвсем скоро да избере следващото си управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
https://sofia.demokrati.bg/document/probivi-na-osnovni-bulevardi-v-sofiya/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Накратко:В София липсват пробиви на някои основни булеварди, които сериозно могат да повлияят в посока облекчаване на трафика и ускоряване на придвижването в града както с личен автомобил, така и с градски транспорт.https://uacg.bg/?p=220&l=1&f=1&dp=11
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
Защо в Китай не участват в играта на "климатични промени"? Защото там вече са под тоталитарно комунистическо управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още