IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще отпуснат 1,5 млрд. долара, за да намалят метановите емисии

Метанът е вторият по значение парников газ

12:25 | 25.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на САЩ планира да отпусне финансиране в размер на 1,5 млрд. долара за ограничаване на метановите емисии в секторите петрол и природен газ, съобщава Ройтерс. Финансовата подкрепа ще бъде допълнена и с техническа помощ за компаниите за изпълнение на климатичните цели.

Средствата са по Закона за намаляване на инфлацията (IRA). Очакванията са, че с тази схема в периода 2022 - 2055 година емисиите парникови газове от САЩ ще бъдат намалени с 15 млрд. тона.

Разливите на метан от петролните и газовите проекти са в състояние да захранят с енергия милиони домакинства годишно и са сред водещите причини за климатичните промени, отбелязват от американската Агенция за защита на околната среда.

Метанът е вторият по значение парников газ след въглеродния диоксид. Той има по-силен разрушителен ефект върху атмосферата, но се разпада по-бързо от въглеродния диоксид и в последно време се сочи като едно от решенията за по-бързо ограничаване на климатичните промени. Метанът се спомага и за създаването на т.нар. тропосферен озон, който е причина за здравословни проблеми за хората.

ЕС има своя стратегия за намаляването на метановите емисии, одобрена в края на 2021 г. В същата година по време на конференцията COP в Глазгоу беше създадена и първата "метанова коалиция", в която влязоха близо 100 държави.

Метан се образува и при естественото гниене на растителни материали в анаеробна среда. Той е "спътник" на въгледобива и се оставя да изтича без ограничения, за да бъде намален рискът от експлозии в подземните галерии. Разливи на метан има и при добива и преноса на газ и петрол. Газът е без мирис и цвят и понякога изтичането остава незабелязано дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още