IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България спира износа на дърва за трети страни

БАБХ извършва фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево", заяви земеделският министър

11:47 | 17.08.22 г. 5
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Още днес служебният министър на земеделието Явор Гечев ще разпореди спиране на износа на дърва за трети страни. По думите му причината е дефицитът на дървен материал.

В ефира на bTV той подчерта, че търсенето на дървен материал заради цените на горивата е нараснало три пъти. Оттам идва и засиленият интерес, което налага първо покриване на вътрешните нужди и чак след това изнасяне на дърва за трети страни.

Гечев е предложил на бизнеса да се отпуснат нови количества дървесина. Има закъснение, но се работи на пълни обороти, доста бързи, каза земеделският министър.

“Вчера се видях с два от големите преработватели на дървен материал. Те казаха, че ще участват в целия план, намалявайки количествата дърва, които те ще изкупуват, за да може да задоволим нуждите на практика за населението“, посочи Гечев

По темата за украинското зърно министърът на земеделието коментира, че има пренасищане на местния пазар с внос на зърно от Украйна. В тази продукция няма ГМО, тя отговаря на всички изисквания по фитосанитарния контрол, увери служебният земеделски министър.

„Европейските ни колеги трябва да знаят, че определени държави, особено такива, които са по-близо до границата, страдаме повече от солидарността си към Украйна. Това се отразява на българския пазар“, каза Гечев. По думите му за последната година сме внесли шест пъти повече слънчоглед.  Той обаче не смята, че това ще е един от факторите за понижаване на цената на хляба или на олиото.

По отношение на контрола на граничния пункт "Капитан Андреево" и голямата опашка от тирове на турската граница Явор Гечев отбеляза, че частната фирма не се е върнала там, а цялостният контрол и лабораторната дейност се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Контролът винаги е бил на държавата, заяви Гечев и допълни, че в работата трябва да има малко повече експертиза, а не само пиар.

„Случаят с “Капитан Андреево” ще бъде решен от служебния кабинет“, категоричен бе Гечев.

“В момента фитосанитарният контрол на “Капитан Андреево” се извършва само и единствено от Българската агенция за безопасност на храните - разтоварителната дейност и лабораторната дейност”, каза Гечев. Преди време стана ясно, че частна фирма, която дълги години е извършвала фитосанитарния контрол на “Капитан Андреево”, е отстранена със заповед на редовния кабинет на Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: zelka007Жива дискриминация!И сега какво дръвата ще отиват за гръците?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: doba ... Държави извън ЕС , се наричат "трети страни" ... Например Северна Македония , Сърбия , Хамериканците , Китай , Турция и пр...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Кои са вторите страни?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: melon Голяма обработка пада :) В ефира на bTV той подчерта, че търсенето на дървен материал заради цените на горивата е нараснало три пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Ами, да, тъпо е да се изнася материал. По-добре да се обработва тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още