IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна помощ от 426 млн. лева за земеделските стопани

Подпомагането е под формата на преки безвъзмездни средства за компенсиране на част от повишените разходи за производство

13:32 | 17.08.22 г.
Снимка: Cabral Fernandez/Bloomberg
Снимка: Cabral Fernandez/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри държавна помощ за земеделските стопани, съобщават от Министерството на земеделието. Тя е в размер на 426 млн. лева (218 млн. евро) по схема „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

По този начин се осигурява подпомагане за земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички и тютюн. Целта е да се противодейства на негативното влияние от наложените санкции или предприетите ответни мерки и за осигуряване на непрекъснатостта на икономическата дейност. 

Земеделските производители ще имат право да получат помощ под формата на преки безвъзмездни средства за компенсиране на част от повишените разходи за производство.

Размерът на помощта за всеки стопанин ще се изчислява въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя, като индивидуалният таван е до 121 261 лева на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.

Предстои Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ да утвърди указания за прилагане на помощта и да определи срок за прием на заявления.

На днешното си заседание Министерският съвет приема Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ДФ „Земеделие“ за 2022 г. в размер на нотифицираната от ЕК държавна помощ, както и за хуманно отношение към животните, като по този начин разплащателната агенция ще може да започне своевременно действията за подпомагане на земеделските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още