IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гаранционен фонд за щети след бедствия в земеделието искат фермери

Държавата да гарантира пред застрахователите, че ще поеме част от риска в случаи на подобни бедствия, предлагат от лозарския сектор

21:00 | 20.09.22 г. 2
Снимка: Лозя край Поморие след бурята. БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ
Снимка: Лозя край Поморие след бурята. БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Щетите сред лозарите и земеделските производители в Поморие след бурята през уикенда са огромни - унищожени са близо 90% от лозовите масиви в землището на града. Пострадала е не само реколтата, но и самите лозови масиви, за чието възстановяване ще са нужни до две години. Никой от пострадалите производители не е имал застраховка заради високите застрахователни премии и държавата трябва да намери механизъм, чрез който да гарантира пред застрахователите, че ще поеме част от риска в случаи на подобни бедствия. Това предлагат Иван Алексиев, кмет на Поморие, и Красимир Костадинов, член на УС на Национално сдружение на българските лозари от Поморие, в ефира на предаването "Бизнес старт" по  Bloomberg TV Bulgaria.

Лозарите ще бъдат обезщетени, но размерът на щетите ще изисква по-голяма гъвкавост от страна на държавата, каза Алексиев.

Според Алексиев Никой от лозарите няма застраховка заради високите премии на застрахователите, които отчитат по-висок риск тъй като производството е на открито, а наблизо няма и площадка за защита от градушки.

"Застрахователните премии са непосилни за самите производители... Държавата трябва да намери механизъм, да създаде компенсационен фонд, в който държавата да стане гарант и да може да гарантира пред застрахователите, че ако се случи нещо, една част от щетата ще бъде поета от този фонд, за да могат производителите да сключват нормални застраховки... Не може да се казва, че те са рискови производства и поради това застрахователната премия е по-висока", каза Алексиев.

Нужен е Гаранционен фонд при бедствия и икономически сътресения в земеделието, но "трябва да се намери начин и критерий, по който да се направят такива фондове за възстановяване в такива ситуации", смята Костадинов.

Щетите са огромни и ние сме в тежко положение, добави Костадинов.

Повече по темата може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Minka
преди 1 година
Здрав Цоциализъм ги тресе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 1 година
'Държавата да гарантира пред застрахователите, че ще поеме част от риска в случаи на подобни бедствия' - абе вие изобщо... гледате ли какви ги говорите/пишете. Значи застрахователите да прибират премиите, а държавата да плаща?.. То в такъв случай парите да вървят към някоя държавна смета и после да се компенсира при бедствие от нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още