IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще обяви ГКПП „Капитан Андреево“ за обект на националната сигурност 

Ще бъдат заделени 6,5 млн. лева от държавния бюджет, за да се закупи лабораторно оборудване за държавна лаборатория

08:06 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

През следващата седмица държавата ще обяви ГКПП „Капитан Андреево“ за обект на националната сигурност, обяви пред bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Освен това ще бъдат заделени 6,5 млн. лева от държавния бюджет, за да се закупи лабораторно оборудване за държавна лаборатория на място. 

Обявяването на пункта за обект на националната сигурност според Гечев ще ограничи силно броя на хората, които могат да работят там и ще реши окончателно проблема с частната лабораторна фирма там, заяви министърът. 

Гечев коментира и уволнението на Христо Даскалов, който бе освободен от длъжността на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните след изборите. Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата календарна година. Тогава, със заповед на Кирил Петков, той зае мястото на Христо Вълчанов и бе едно от главните действащи лица, когато възникна проблемът между държавната агенция и частната компания „Евролаб 2011“ на граничния пункт „Капитан Андреево“ през лятото. 

Според Гечев в абсолютно нарушение на избраното законодателство в сряда Христо Даскалов се връща на работа, преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. Същия ден приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ и сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие, а след това заминава на служебна командировка в Италия. 

За всички тези действия Явор Гечев не е бил уведомен.

В коментар, публикуван в профила си в социалната мрежа Facebook, Даскалов отговори: „Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство“. „Преди малко със заповед на служебното правителство бях уволнен от БАБХ, а на мое място като изпълнителен директор отново е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 г. Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата. Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата. Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево. Това е отговорът на държавата. Заедно с колегите от „Продължаваме промяната“ ще продължа да се боря вече от Народното събрание със схемите, които тровят и ограбват хората и които канализират огромен финансов ресурс за купуване на избори.  

По-късно в ефира на bTV Даскалов обясни, че отпуската му е свършила и на 4 октомври той е трябвало да се върне на работа. По думите му въобще не е осъществявал съкращения, а двама служители са преместени от един отдел в друг. Според него в негово отсъствие Вълчанов се е опитал да компрометира дейността по решението на казуса с Капитан Андреево и е вършил точно обратното на това, което е трябвало да прави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още