IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пшеницата у нас е поскъпнала с 66% спрямо лятото на 2021 година

Скъпите торове продължават да тежат на цената на селстостопанската продукция

11:55 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на цените на производител в селското стопанство през третото тримесечие се повишава с 45,5% спрямо същия период на 2021 година и с 39% спрямо цялата предходна година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличение има както при цените на продукцията в растениевъдството (с почти 48% спрямо същото примесечие на 2021 г.), и в животновъдството (с почти 29%).

Индекси на цените на производител в селското стопанство по тримесечия, Източинк: НСИ Индекси на цените на производител в селското стопанство по тримесечия, Източинк: НСИ

Най-съществено поскъпват зърнените култури (с 63%) и техническите култури (с 22,5%). Цената на меката пшеница е с 66,1% по-висока спрямо третото тримесечие на 2021 година. Влияние на пазара оказва войната в Украйна, заради която до голяма степен е ограничен износът на суровината от две от основните производителки - Русия и Украйна.

При продуктите от животновъдството най-голямо е увеличението на цената на яйцата (с малко над 50% спрямо същото тримесечие на 2021 г.) и на кравето мляко (с 22,6%).

Цените на минералните торове през третото тримесечие забавят малко своя ръст, но все пак се повишават със 122% спрямо третото тримесечие на 2021 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През второто тримесечие на годината темпът беше рекорден в рамките на почти 154%.

Статистиката отчита и забавяне на ръста на цената на продуктите за растителна защита (до 22% спрямо над 44% през второто тримесечие).

Това, заедно с увеличените разходи за електроенергия и горива, е в основата на поскъпването на селскостопанската продукция през юли-септември 2022 година. Данните на НСИ показват, че индексът на цените на стоките и услугите в селското стопанство е по-висок с 38,4% спрямо третото тримесечие на миналата година и с почти 40% спрямо цялата 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още