IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1/3 от реколтата от царевица в Украйна все още е по полетата

Обилните валежи, военните действия и липсата на електроенергия са сред основните проблеми за селското стопанство в страната

16:00 | 14.12.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекордните валежи през есента, ракетните удари и липсата на електроенергия са оставили близо 1/3 от реколтата от царевица по полетата в Украйна, пише Bloomberg. Дори на фона на военните действия и блокирания износ страната остава четвъртият по големина износител на царевица в световен мащаб. По-малкото реколта може да се окаже фактор по отношение на доставките на световните пазари.

Реколтата може да бъде прибрана до пролетта, посочва още Bloomberg, но това ще влоши качеството и количеството на царевицата. В страната очакват снеговалежи и дъжд в следващите две седмици, така че прибирането на реколтата ще се отложи поне до началото на 2023 година.

Заради войната реколтата от царевица в Украйна ще бъде най-ниската за последните пет години - около 27 млн. тона, или с около 4,5 млн. тона по-малко от 2021 година. Прогнозите на ООН пък са за още по-свита реколта - до 24 млн. тона.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

И други години фермерите са забавяли прибирането на реколтата, но обикновено до декември царевицата вече е прибрана. Но тази година имаше обилни валежи, заради които доскоро беше невъзможно влизането на техника на полетата. Липсата на електроенергия пък не позволява изсушаването на мокрото зърно. Заради дъжда това е от съществено значение за правилното съхранение на царевицата, но и ще оскъпи производството, дори и фермерите да успеят да осигурят достатъчно електроенергия на фона на сривовете на енергийната мрежа в страната.

Асоциацията на украинските зърнопроизводители поиска от правителството приоритетно да осигури електрозахранването за силозите, за да бъде защитена реколтата, както и финансова подкрепа за фермерите. Войната, както и липсата на достатъчно работници, са сред другите рискове за селското стопанство, което остава водещ сектор за украинската икономика. На вътрешния пазар цената е ниска, което допълнително ограничава приходите за сектора.

Военните действия от своя страна са нанесли щети на стойност 4 млрд. долара на селското стопанство. Секторът ще има нужда от финансова подкрепа, за да може да се подготви за следващата сеитба.

Царевицата е втората по важност култура за Украйна както по отношение на отглеждането, така и по отношение на изнесените обеми. Очакванията са, че през следващата година реколтата може да бъде още по-свита, но за сметка на слънчогледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още