IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да наложи санкции на Полша заради украинското зърно

Повечето стани от блока не подкрепят удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември

11:22 | 20.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) може да наложи санкции на Полша заради украинското зърно. Повечето членки на ЕС не подкрепят удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември.

Ако Полша реши да разшири ембаргото едностранно, страната може да бъде изправена пред санкции. Европейската комисия (ЕК) смята, че едностранното разширяване на ембаргото върху украинското зърно от Полша ще бъде нарушение на европейското законодателство, предава украинската агенция УНИАН, като се позовава на полско радио.

Източници на радиостанцията казват, че Полша има опасения относно търговските контрамерки, които отделни страни от ЕС могат да въведат. В частност става дума за Германия. Полша също признава, че други източноевропейски държави могат да оттеглят подкрепата си за ембаргото върху вноса на зърно от Украйна след 15 септември, съобщава БНР.

През пролетта на 2023 г. няколко държави от ЕС, сред които и България, решиха да забранят временно вноса на зърно от Украйна.

По-късно Европейската комисия успя да постигне компромис с Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Беше договорено, че изброените по-горе страни могат да забранят продажбата на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на своя територия, но няма да пречат на транзита на зърнени продукти от Украйна към други страни.

Според агенция Bloomberg износът на зърно и маслодайни култури от Украйна е намалял с една трета след спирането на зърнената сделка. Сега Украйна почти изцяло е пренасочила износа на зърно през пристанищата на река Дунав, но транспортните разходи при този маршрут са с 50% по-високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още