IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния променя условията за внос на украинско зърно

Четири култури ще се внасят след получено разрешение от местното агроминистерство и само за попълване на запаси на производители и преработватели

22:08 | 13.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Румънското правителство променя условията за внос на украинско зърно в страната.

За внос на пшеница, царевица, слънчоглед и соя ще се издават разрешителни от румънското Министерство на земеделието, съобщават от украинската информационна агенция „Укринформ“.

Румънските фирми ще трябва да кандидатстват за разрешение за внос на продукти, а комисия във ведомството ще издаде разрешение за определен обем на внос въз основа на представените документи, пояснява агенцията.

Ще се разрешава внос на зърно от фермери и преработватели, които искат да попълнят запасите си.

Ще се осъществява и контрол на качеството на внесената продукция.

„Този механизъм е съгласуван както с нашите фермери, така и с украинските власти“, посочва министърът на земеделието на Румъния Флорин Барбу. Той допълва, че списъкът с продукти, обхванати от този режим на лицензиране, може да бъде разширен.

Министърът добавя, че следващата седмица ще се водят преговори с Молдова за подобен лицензионен механизъм за внос на зърно.

„Укринформ“ припомня, че на 15 септември изтече временното ограничение за внос на украинско зърно на ниво Европейски съюз (ЕС), което Европейската комисия (ЕК) наложи през пролетта под натиска на съседните на Украйна страни.

Киев предложи план за контрол на износа за четири групи култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, на ЕК и пет от страните от Източна Европа, които искат да защитят вътрешните си пазари от по-евтиното украинско зърно.

Агенцията припомня, че Румъния обяви планове за увеличаване на транзита на украинско зърно от два на четири милиона тона през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още