IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните остават стабилни през ноември

Спадът при зърнените култури се компенсира от ръста на цените на растителните масла, посочват от Организацията по прехрана и земеделие на ООН

17:06 | 08.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на цените на храните, изчисляван от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), е стабилен през ноември. Понижението на цените на зърнените култури се компенсира от повишението на цените на растителните масла, показват данните, публикувани на сайта на организацията.

Индексът на FAO, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, отчита средно ниво от 120,4 пункта през миналия месец – приблизително нивата, отчетени през октомври, които са най-ниските от март 2021 г.

В сравнение с ноември 2022 г. индексът се понижава с 10,7%, посочват от Организацията. Данните са публикувани на сайта ѝ.

Динамика на цените на храните на международните пазари през ноември

Индексът на цените на зърнените храни на FAO се понижава с 3% през ноември в сравнение с октомври. Международните цени на едрозърнестите култури спадат с 5,6% заради поевтиняването на царевицата и пшеницата.

Индексът на цените на ориза на Организацията остава стабилен спрямо предходния месец на фона на контрастните движения на цените в различни произходи и пазарни сегменти.

Основен принос за ръста на цените на растителните масла (средно 3,4% през миналия месец) има палмовото масло, което поскъпва с над 6% през ноември. Отделно водещите страни вносителки са купували активно, докато страните производителки отчитат по-ниски добиви.

Индексът на цените на млечните продукти на агенцията се повишава с 2,2% през ноември в сравнение с октомври заради силното търсене на масло и обезмаслено мляко на прах в Североизточна Азия и повишеното търсене преди празниците в Западна Европа.

Цените на захарта се повишават с 1,4% на месечна база през ноември, а на годишна основа нарастват с над 41%, сочат още данните на FAO. Основната причина за този ръст са влошаващите се перспективи пред производството в Тайланд и Индия.

Индексът на цените на месото се понижава с 0,4% през ноември спрямо октомври, което отразява незначителните спадове на цените на птичето, свинското и говеждото месо.

Прогноза за рекордно производство на зърно

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури FAO повишава прогнозата си за световното производство на зърнени култури тази година до рекордните 2,823 млрд. тона спрямо 2,819 млрд. тона преди това. Увеличението е от 0,9% спрямо 2022 г.

Агенцията очаква световните запаси от зърнени култури да се повишат с 2,7% до края на сезон 2024 г., а съотношението запаси към използване на зърнените култури се прогнозира да е 30,8% през 2023/24 г. От FAO подчертават, че това показва „комфортно ниво на предлагане“.

Ревизии на производството на пшеница нагоре са направени за Русия и Турция, а на производството на царевица – за САЩ, уточняват от FAO. Намаление се очаква на производството на царевица в Европейския съюз (ЕС) и Мексико.

FAO също така очаква световното производство на ориз през 2023/24 г. да нарасне с 0,8% спрямо предходния пазарен сезон.

Продължава засаждането на реколтата от зимна пшеница за 2024 г. в страните от северното полукълбо. Като резултат от по-ниските цени от Организацията очакват ограничаване на площите.

Сеитбата на зърнените култури за 2024 г. продължава в страните от южното полукълбо, като е по-бавна в Бразилия, но се възстановява в Аржентина.

Световната търговия със зърнени култури през 2023/2024 г. се очаква да се свие леко до 468,4 млн. тона, което е спад от 1,8% спрямо нивото от 2022/2323 г., прогнозират още от FAO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още