IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национални блокади на фермерите в Германия засилват натиска върху Шолц

Фермерите са недоволни заради прекратяване на субсидии от правителството

22:48 | 08.01.24 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Германски фермери започнаха в понеделник седмица на национални протести срещу намаляването на субсидиите, като блокираха пътища с трактори и увеличиха проблемите пред коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц, което се бори да разреши бюджетния проблем и да сдържи възхода на крайнодесните сили, предава Ройтерс.

Конвои с трактори и камиони се събраха на пътища при температури под нулата в почти всички 16 федерални провинции, а протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията. Водещи политици предупредиха, че безредиците може да бъдат подкладени от екстремисти.

Протестите тласнаха непопулярното правителство на Шолц към труден баланс между опит да овладее безредиците и в същото време да се придържа към фискална дисциплина, след като решение на Конституционния съд от ноември обърка разходните му планове.

„Няма бира без фермери“, гласеше един от банерите на протестиращите, а друг трактор беше с постер на крайнодясната „Алтернатива за Германия“, на който пишеше: „Фермерите ни са на първо място“.

Вицеканцлерът Роберт Хабек, чието завръщане от ваканция миналата седмица беше осуетено от гневни фермери, които се опитаха на щурмуват ферибота, на който се бе качил, предупреди във видеопослание в понеделник, че правото на фермерите да протестират е използвано от крайни групи.

„Носят се призиви с фантазии за преврат, създават се екстремистки групи и етническо-националистически символи се показват открито“, заяви Хабек.

Фермерите свикаха протестите в отговор на решението на правителството да прекрати данъчно облекчение върху дизела за земеделски цели в рамките на усилията му да завърши бюджета за 2024 г., като се съобрази с решението на Конституционния съд.

„За ферма като моята това е загуба за около 10 хил. евро“, казва фермерът от Бавария Ралф Хубер. „За нашия бизнес това е катастрофа“, допълва той.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която се надява на голям пробив на изборите в редица провинции тази година, подкрепя протеста, използвайки го като доказателство за недоволството на германците от сегашното ръководство

. Фермери излязоха с тракторите си на магистрала А65 по време на националната стачка на фермерите в Германия. Снимка: EPA/БГНЕС Фермери излязоха с тракторите си на магистрала А65 по време на националната стачка на фермерите в Германия. Снимка: EPA/БГНЕС

Херман Блинкерт от Германския институт за нови социални отговори (INSA) коментира, че правителството е в затруднено положение, защото изглежда зле, ако се откаже напълно от намаляването на субсидиите за фермерите, но също и ако спорът продължи.

Предишни протести на фермерите принудиха коалиционното правителство на Шолц миналата година да направи неочаквани промени в бюджета. Но фермерите твърдят, че те не са достатъчни.

„Проблемът на правителството е, че вече проигра доверието на населението“, коментира Блинкерт. „Само една трета от избирателите сега биха избрали една от трите управляващи партии“, допълва той.

Протестите се прибавят към предизвикателствата пред напрегнатата коалиция, в която загрижените за климата Зелени се борят за различни бюджетни приоритети от пробизнес ориентираните свободни демократи и лявоцентристките социалдемократи, докато страната трябва да се справя с рецесия.

„Алтернатива за Германия“ има 23% подкрепа според седмичното допитване на INSA, изпреварвайки с голяма преднина социалдемократите на Шолц и двамата му коалиционни партньори – Зелените и Свободните демократи.

Протестите предизвикват предупреждения

Министри и ръководителят на вътрешното разузнаване предупредиха, че крайнодесни екстремисти може да се опитат да се възползват от протестите.

Според германското издание Spiegel членове на няколко крайнодесни групи били на протест в Берлин наред с членове на „Алтернатива за Германия“. В Дрезден видео в социалните мрежи показа хора със знамена на крайнодясната партия „Свободна Саксония“, които влязоха в сблъсъци с полицията.

Щефан Крамер, ръководител на службата за вътрешно разузнаване в Тюрингия, една от трите източни провинции, където „Алтернатива за Германия“ вероятно ще постигне пробив на изборите тази година, заяви, че стратегията на крайнодесните била да отвлече протестите.

В миналото те „постоянно и последователно се опитаха да се намесят във всяка форма на законен граждански протест“, заяви Крамер пред бизнес изданието Handelsblatt, като даде за пример притока на мигранти през 2015 г. и пандемията от Covid-19.

Фермерите излязоха на национална стачка като протест срещу политиката на правителството в областта на земеделието. Снимка: EPA/БГНЕС Фермерите излязоха на национална стачка като протест срещу политиката на правителството в областта на земеделието. Снимка: EPA/БГНЕС

Полицията съобщи, че пътища и магистрални отсечки са блокирани в множество локации в цялата страна, включително няколко гранични пункта с Франция. Това е предизвикало задръствания през по-голямата част от деня.

Протестиращи блокираха работата на производствени линии на Volkswagen в завода му в северозападния град Емден, съобщи говорител на автомобилната компания.

Фермери съобщават, че правителството планира да прекрати две данъчни облекчения, които в момента им спестяват около 900 млн. евро на година, като несправедливо ги обременява и ще ги извади от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 4 месеца
Аграрен майдан? Да изпратят Марчето Захарова, да им раздава куурабийки на немските фермери! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
andy
преди 4 месеца
До: Vayk__ Те и англичаните мизерстват, но фашисткото им правителство изпраща оръжие на братските нацисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Vayk__
преди 4 месеца
Ахахахаах тия пари нямат за техните си фермери тръгнали да дват за ракети и пищови в украйна! Малко инакомислещи да има и били екстремисти! Ми забранете алтернативата за Германия бе мунчовци да видим какво ще стане:)))) Да не вземе болшинството немци да станат екстремисти! Тука е същото положение с нашата тройна коалиция на хора, на които им спраяха всички прокурорски преписки от както са във властта! Нямало къща в Испания, нямало кючлчета, оня правилно е бил с двойно гражданство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още