IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фермери имат рекордни добиви без торове с фосфор и калий

Заменят се с биологични продукти, каза Георги Мантарлиев, основател на "Академия за фермери"

22:20 | 15.02.24 г. 2

В последните няколко години започна да се обръща повече внимание на почвата като на жива система и основен актив за производството на качествена храна. Досега с химичните продукти - торове и препарати, земеделските общества в света имаха експлоататорски модел, с който унищожиха голяма част от плодородието на почвата и населението започна да яде "празни" храни, без енергиен капацитет и достатъчен набор на хранителни вещества.

Това коментира Георги Мантарлиев, основател на "Академия за фермери", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът посочи, че у нас вече има земеделци, които повече десет години не използват торове с фосфор и калий, като това се е отразило "фантастично" на добивите.

"Правим рекордите за Европа", каза Мантарлиев и добави, че това се отразява и много положително на животните, хранени с такива зърнени култури.

"Заменяме фосфора и калия с биологични продукти - микроорганизми и гъби от природата", каза Мантарлиев. "Това което правим съвпада на 99,5% със Зелената сделка."

Георги Мантарлиев отбеляза, че България, както и по-голямата част от света, реално купува продукти, произведени от ГМО семена чрез соев шарот, като около 2/3 от соята по света е генно модифицирана.

По думите му ГМО не винаги означава по-добър добив и по-качествена храна.

„Със стандартни хибридни семена с добро качество няма нужда от ГМО, защото растението може само да се предпази от неприятели и има по-голяма устойчивост при борбата между плевели и култури.", посочи гостът.

„Академия за фермери“ повече от десет години организира събития в България с лектори, които са световни учени в селското стопанство. „Нашата идея е, че гледаме на природата като учител, а повечето земеделци гледат на нея като някакъв ресурс“, каза Мантарлиев.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
"По думите му ГМО не винаги означава по-добър добив и по-качествена храна." Прав е човека! Означава печалба за създателите му, зависимост на земеделците и фе-калии за консуматорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още