IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще поиска от ЕС санкции за селскостопански продукти от Русия и Беларус

Според полския премиер Доналд Туск съвместните действия биха били по-ефективни от мерки, въведени от отделни държави

16:06 | 04.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полша възнамерява да поиска от Европейския съюз (ЕС) да наложи санкции върху селскостопански продукти от Русия и Беларус. Това заяви днес полският премиер Доналд Туск при посещение в литовската столица Вилнюс, предаде Ройтерс. 

Подобно на голяма част от Европа през последните седмици, Полша е обхваната от протести на земеделски производители, демонстриращи срещу екологичната политика на ЕС и нелоялната, според тях, конкуренция от страна на украински стоки. 

Миналата седмица Туск заяви, че пазарните смущения се дължат и на селскостопански продукти от Русия и Беларус и не изключи възможността за въвеждане на ограничения. 

"Бих искал да ви информирам, че днес ще се обърна към председателя на Парламента с предложение за резолюция, с която се призовава Европейската комисия да наложи санкции върху хранителните продукти от Русия и Беларус", заяви Туск по време на съвместна конференция с министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните.

По думите му съвместните действия биха били по-ефективни от мерки, въведени от отделни държави. Шимоните заяви, че Вилнюс ще подкрепи инициативата. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още