IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Салчев: Бюджетът на Здравната каса е увеличен с 13%

Ще има промяна в цените на някои клинични пътеки, но и разделяне на част от алгоритмите им, каза управителят на здравния фонд

11:21 | 01.02.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Скъпоструващите лекарства и тези за редки заболявания ще бъдат изведени в отделна група, така че да не влияят на обема и цените на лекарствата за масови и социално значими заболявания. Това са някои от основните промени в политиките на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които се залагат в бюджета на фонда за 2022 г.

Това потвърди управителят на Здравната каса Петко Салчев пред БНТ.

Салчев разясни, че на база на коалиционното споразумение на правителството политиките са насочени в няколко направления. Първо - повече пари за извънболничната медицинска помощ, тоест за общопрактикуващите лекари, както и медико-диагностичните дейности. Той даде пример с увеличението при общопрактикуващите лекари, което е с 95 млн. лв. След като рамката бъде ясна в парламента, ще започнат интензивни разговори с Българския лекарски съюз в какви направления ще бъдат изразходвани допълнителните пари.

Той посочи, че е договорен бюджет от 6,5 млрд. лева, или увеличение с около 13% спрямо миналата година. Здравната вноска си остава 8% в съотношението 60/40. 

Медиците на първа линия ще продължат да получават чисто 1000 лева, тъй като ние доплащаме удръжките. Изплащането ще е до 31 март и три месеца след това - така е по закон или докато има извънредно положение и три месеца след това. 1200 лв. получават медиците на първа линия в определени места, допълни той.

При цените на клиничните пътеки също ще има увеличение, увери Салчев. „На базата на увеличението при болничната помощ с около 200 млн. лв. ще се види в кои точно направления ще приложим политики за увеличаване на клиничните пътеки“, обясни управителят на НЗОК.

Освен цените на пътеките ще бъдат преразгледани и част от алгоритмите им и там, където е възможно, те ще бъдат пренасочени към извънболничната медицинска помощ. Освен това този път стремежът ще бъде при работата по цените да се коментират политики. „Например в детското здравеопазване трябва да се преосмислят някои пътеки", посочи Салчев, който се надява да се повиши цената на пътеката за естественото раждане.

Промяна се очаква и конкретно за COVID пътеките.

По отношение на бонусите за работещите на първа линия Петко Салчев информира, че по закон те ще се плащат, докато има извънредна епидемична обстановка и три месеца след това.

В извънболничната помощ пък ще се мисли как средства да бъдат насочени към осигуряването на т. нар. дългосрочна координирана грижа – проследяване на пациента и след излизането му от болница. Едновременно с това ще се работи и по електронизацията, увери Салчев. Той очаква тази година всички дейности да се отчитат в реално време.

„Тогава ще може наистина да проследяваме пациента не само контролно, а дали се спазват всички алгоритми при лечението“, посочи той. И допълни, че дигитализацията ще помогне и за намаляване източването на Здравната каса там, където това се случва.

Салчев съобщи още, че в момента се разследват неправомерни действия на управители на районните клонове на Здравната каса и предстои те да бъдат освободени от длъжност при установени нарушения.

Вече спрях да броя колко пъти ми искат оставката, коментира още Салчев. Относно последното искане на зъботехниците, той подчерта че те не са партньор на Касата и трябва да има нормативно уреждане на нещата. И до момента нямаме предложение как да плащаме през зъболекарите на зъботехниците, подчерта управителят на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Яко смучат тези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
екстра... повече лапачка за бялата мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още