IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусолог: COVID не е изчезнал, той е на втори план заради войната

Вирусът ще премине в ендемичен, но това не означава, че е безопасен, каза БАН проф. Радостина Александрова

11:35 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Нормално е COVID-19 да отиде на втори план, но не защото е изчезнал, а защото доминантата е друга. Когато е толкова напрегнато и някъде се води война, без съмнение привлича вниманието на всички. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че в последното изявление на Световната здравна организация е отбелязано, че омикрон вариантът отбелязва процес на свиване, въпреки че подвариант ВА.2 се увеличава, ВА.1 леко намалява.

„Клиничната картина при ВА.2 обаче е по-сериозна в сравнение с ВА.1. Така или иначе SARS-CoV-2 остава с нас и това, за което експертите се обединяват все повече, е, че той ще премине в ендемичен, но това не означава, че е безопасен. Това е вирус ще продължава да се разпространява и размножава и може би следващите години ще станем свидетели на още варианти“, допълни проф. Александрова.

Тя допълни, че никъде не е срещала информация, че хората, които са с редки заболявания, не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. „Единственото основание да не се постави ваксина срещу коронавирус е наличие на алергия срещу някоя от съставките. Страничните реакции при различните ваксини обаче не се припокриват и можем да направим най-добрия за нас избор."

Специалистът отново напомни, че COVID не е изчезнал и на дневен ред са панкоронавирусните лекарства и ваксини.

Общо 724 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 6559 теста, което прави 11,04% положителни проби. Активните случаи към вчерашния ден са 218 694. Излекуваните са 834 344, като за последните 24 часа броят им е 2458.

Броят на хоспитализираните пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция нараства до 4268 души, а пациентите в интензивни отделения са 503.

Националната информационна система отчита още, че общият брой поставени дози ваксина срещу COVID-19 е 4 297 604. През вчерашния ден са поставени 554 дози от ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и J&J. Напълно ваксинирани са 2 044 531 души.

Хората с поставена подсилваща доза ваксина пък вече са 686 554.

Броят на починалите достигна 35 482. За последното денонощие са регистрирани 24 смъртни случая, като 91,67% са на хора без завършена ваксинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още