IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да задържим медицинските сестри в България?

Сега е последният исторически момент, в който все още може да се направи нещо, смята Милка Василева

22:32 | 11.04.22 г.
Как да задържим медицинските сестри в България?

Дефицитът на медицински сестри в здравната система на България е огромен. В момента има липса на повече от 30 хил. медицински сестри, повече от 4 000 акушерки и различни други липси от останалите професионалисти по здравни грижи - медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори. Това каза Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Причините са, че медиците не са удовлетворени от условията, които се предлагат в нашата здравна система и защото имат възможност да получат това, от което имат нужда в по-богатия Западен свят", обясни тя.

Според Милка Василева изключително трудно може да се навакса този дефицит.

„Ако от днес нататък се вземат спешни мерки за спасяване на съсловието на медицинските сестри, а това означава достойно заплащане (като стартовото заплащане на медицинските сестри трябва да бъде минимум три минимални работни заплати), добри условия на труд и уважение към професията. Освен това е нужно да се увеличи броят на местата за студенти в професиите от направление "Здравни грижи". Ако това се случи, след около 10 години е възможно да има положителен ефект", коментира гостът.

Относно предложението на премиера заплатите на медицинските сестри да бъдат 1500 лв. събеседничката каза, че това е прекрасна идея, въпреки че 1500 лв. не са достатъчни на този етап, за да има мотивация. "Дали ще се възползват всички колеги от това увеличение също е въпрос с повишена трудност, защото финансирането на българското здравеопазване, освен недостатъчно, е и несправедливо разпределено. Трето - медицинските сестри работят в най-различни направления - в болници с държавно участие, които са търговски дружества, в училищното и детско здравеопазване, в различни социални домове и служби. Поради тази причина няма как да сме сигурни, че всички ще получат обещаното от премиера заплащане", каза Василева.

"Необходими са още много други преговори да бъдат извършени на високо правителствено ниво, за да получат колегите справедливо и достойно възнаграждение", смята тя.

„Ако искаме да имаме здравеопазване в България, сега е последният исторически момент, в който все още може да се направи нещо, за да могат тези хора, които в момента работят в системата, да се задържат и да бъдат мотивирани млади хора да пожелаят да останат в България и да бъдат пълноценни“, смята василева.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още