IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителните маски в градския транспорт остават поне до 25 август

Здравният министър удължи срока на COVID мерките

16:35 | 18.08.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки срещу COVID се удължават до 25 август с нова заповед на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев от днес.

Така задължителното носене на предпазни маски в градския транспорт в цялата страна остава задължително поне до тази дата.

Последната му заповед беше в сила до днес - 18 август.

Припомняме, че мерките включват носене на защитна маска за лице от всички лица, с изключение на деца до 6 г., когато се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Останалите мерки са спазване на физическа дистанция от 1,5 м от всички, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора; организиране от всички работодатели редовно проветряване и дезинфекция, недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други), инструктаж на персонала за правилна хигиена. 

Задължително е и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски ясли и детски градини за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

С противоепидемичните мерки се цели да не се допусне масово разпространение на COVID-19 в страната, нарастване на броя на лицата с тежко протичане, изискващи болнично лечение и интензивни грижи и свързаното с това претоварване на здравната система.

Общо 1189 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 6103 теста. Положителни са близо 19% от взетите проби по данни на единния информационен здравен портал.

Трима души са починали с COVID-19, като оздравели са отчетени 2147 души.В болница са настанени 1024 души, 53 от тях в интензивни отделения.

Поставените ваксини през последното денонощие са 2320.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Колко трябва да си изтрещял да носиш маска август месец!?Да не говорим залъжата ковид-19 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още