IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските фармацевтични компании имат проблем с набирането на кадри

Нова кампания в сектора цели да набере 10 хил. души в сферата на биотехнологиите до 2030 г., както и 5 хил. в сектора на цифровото здравеопазване до 2026 г.

17:20 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фармацевтичният сектор във Франция е изправен пред недостиг на персонал, въпреки че запазва мястото си на глобален лидер при производството на лекарства, съобщава Euractiv.

„Има недостиг на кандидати. Търсим нови таланти“, споделя Винсент Гиро-Шомей, президент на комисията по заетостта към асоциацията на фармацевтичната индустрия Leem по време на пресконференция.

Leem, заедно с френската агенция по заетостта Pôle Emploi, инициира кампания за заетостта, която ще се проведе между 3 и 8 октомври.

Целта е да се наемат 10 хил. души в сферата на биотехнологиите до 2030 г., както и 5 хил. в сектора на цифровото здравеопазване до 2026  г.

Във Франция фармацевтичната индустрия в момента се състои от 270 компании, които заедно разполагат с около 103 000 служители, според данни за 2021 г.

През юни 2021 г. президентът на страната Еманюел Макрон представи стратегията за иновации при здравеопазването с хоризонт до 2030 г.

Новият план има за цел да превърне Франция във водеща европейска страна при здравните иновации до края на десетилетието.

Но за да се случи това, от съществено значение ще има необходимостта от дълбока трансформация на „френската изследователска екосистема“ и да се възстанови „конкурентоспособността и индустриалната привлекателност“ на страната, посочват от Leem.

Конкурентоспособността на френската фармацевтична индустрия на световния пазар наскоро беше подложена на изпитание, тъй като пандемията от COVID-19 разкри зависимостта на страната от вноса на активни съставки от Китай и Индия.

По-малко привлекателен сектор за търсещите работа

Според Шомей, проблемите при наемане на нови служители се дължат отчасти на имиджа на индустрията, който според него „се е влошил през годините“.

Секторът като цяло може не е особено популярен и е „по-слабо признат, отколкото в англосаксонските страни“, добавя той.

„Трябва да работим върху този образ. Секторът не е разпознат с истинската му стойност“, изтъква Шомей.

Едно от основните предизвикателства, според Leem, е, че потенциалните служители не са наясно колко разнообразни могат да бъдат техните отговорности.

Емили Пертюзе, генерален мениджър в Biocodex France, подчерта, че в една лаборатория не са необходими само лабораторни експерти, но и хладилни инженери, които да поддържат ниски температурите.

Leem също приписва трудностите на конкуренцията между фармацевтиката и по-атрактивните сектори, като дигиталната индустрия, индустрията за данни и енергията.

По отношение на намаляването на разликата в заплащането при жените и мъжете в сектора Leem добави, че все още има „работа за вършене“, въпреки че разликата значително е намаляла от 9,8% през 2014 г. на 0,5% през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още