IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qiagen и американският му конкурент Bio-Rad очевидно преговарят за сливане

Компаниите водят преговори от известно време, книжата на германската компания реагираха с отскок 

10:00 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Двете компании за диагностика Qiagen и Bio-Rad Laboratories преговарят за сливане. Преговорите се водят от известно време, съобщи Wall Street Journal късно в понеделник, позовавайки се на запознати с въпроса.

Въпреки това не се очаква споразумение през следващите няколко седмици. Възможно е също така преговорите да се провалят, пише американският бизнес всекидневник.

В понеделник на фондовата борса Qiagen беше оценена на около 10 млрд. долара, а Bio-Rad - на около 12 млрд. долара. Първоначално темата не бе коментирана нито от Qiagen, чийто оперативен щаб се намира в Хилден, близо до Дюселдорф, нито от Bio-Rad.

Акциите на Qiagen, които са листнати и в САЩ, се изстреляха с осем процента нагоре в края на търговията на Wall Street, докато акциите на Bio-Rad се сринаха с почти десет процента.

През изминалата година имаше няколко спекулации за сливане на Qiagen, която е листната и в DAX. В медийни съобщения като заинтересовани страни бяха сочени френският конкурент Biomerieux и американският специалист в областта на диагностиката Quidel. През 2020 г. се провали поглъщането на Qiagen от американския доставчик на лабораторно оборудване Thermo Fisher за десет милиарда долара. Активисткият инвеститор Davidson Kempner Capital Management беше определил Qiagen като подценен, а акционерите отхвърлиха плана.

Растящ пазар за медицинска диагностика

Успешна сделка между Qiagen и Bio-Rad ще бъде последното засега сливане на пазара на медицинска диагностика, който се разрасна силно след пандемията от коронавируса.

Едва през миналата година американската компания Illumina плати повече от 7 млрд. долара за Grail, американски доставчик, който продава кръвни тестове за откриване на рак. Американският регулаторен орган FTC се опита да предотврати поглъщането по съображения, свързани с конкуренцията, но се провали в съда.

Базираната в Калифорния компания Bio-Rad твърди, че през 2021 г. е имала приходи от 2,9 млрд. долара. Приходите на Qiagen, със седалище в Хилден и Джърмантаун, САЩ, достигнаха 2,2 млрд. долара. 

Ако последните преговори за сливане дадат резултат, това ще бъде една от най-големите сделки през последните месеци. Компаниите в сектора на здравеопазването се считат за сравнително устойчиви на рецесия. Повишаването на лихвените проценти, високата инфлация и опасенията за икономически спад все пак предизвикаха и по-ниски оценки в биотехнологичния сектор и липса на източници на финансиране за поглъщания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още