IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски аптечни вериги плащат 13,8 млрд. долара заради скандала с опиоидите

CVS, Walgreens Boots и Walmart бяха обвинени, че са допринесли за изострянето на опиоидната криза в страната

21:24 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В рамките на спора за масовата злоупотреба с болкоуспокояващи в САЩ аптечните вериги CVS, Walgreens Boots и Walmart са склонили да платят около 13,8 млрд. долара. Извънсъдебното споразумение предвижда CVS да плати около 5 млрд. долара за десет години, а Walgreens - около 5,7 млрд. долара за 15 години, съобщиха двете компании в сряда.

Гигантът в търговията на дребно Walmart, който също така управлява собствени аптеки, ще предостави 3,1 млрд. долара, по-голямата част от които са дължими предварително, предават агенциите. Целта на този ход е да се уредят хиляди съдебни дела от американски щати, общини и индиански племена, които обвиняват компаниите, че са допринесли за изострянето на т.нар. опиоидна криза.

Това е първият случай, в който веригите аптеки са подведени под отговорност след скандала. Те са обвинени, че са разпространявали спорните болкоуспокояващи твърде лекомислено и че не са предприели достатъчно последователни действия срещу фалшифицираните рецепти. Смята се, че така те са допринесли и за опиоидната епидемия, която отне живота на повече от половин милион американци.

Кризата започна с Purdue Pharma - компания, контролирана от семейство Саклер. Тя се смята за основен виновник за една от най-сериозните наркотични епидемии в историята на САЩ. 

С помощта на манипулирани проучвания и масиран натиск върху представители и лекари Purdue е гарантирала, че бързо пристрастяващото лекарство Oxycontin ще се предписва във възможно най-високи дози дори при леки болки или след посещение при зъболекар. Много хора са се пристрастили и по-късно се сдобивали с лекарството, отпускано по лекарско предписание, по незаконен начин или са преминавали към опиати като хероин.

CVS и Walgreens Boots подчертават, че като извършват плащането, не признават нарушение от своя страна. Това е често срещано при такива извънсъдебни споразумения. CVS Health Corp. е една от най-големите вериги аптеки в САЩ. Снимка: Bloomberg LP CVS Health Corp. е една от най-големите вериги аптеки в САЩ. Снимка: Bloomberg LP

Концерните се надяват споразумението да бъде прието

Главният изпълнителен директор на CVS Карън Линч заяви в конферентен разговор с анализатори, че споразумението е „в най-добрия интерес на всички участващи страни и ни помага да оставим зад гърба си проблем, който съществува от десетилетия". Тя изрази оптимизъм, че ищците ще се съгласят на споразумението, тъй като в преговорите участват и главните прокурори на няколко американски щата.

Пол Гелър, един от адвокатите, които преговаряха на страната на властите, заяви, че споразумението ще донесе допълнителни милиарди на общностите, които отчаяно се нуждаят от средства за борба с епидемията. Той съветва ищците да приемат споразумението. Парите могат да помогнат за покриване на увеличените разходи за здравни грижи и програми за рехабилитация на зависими.

„Знаем, че безразсъдните практики за отпускане на лекарства, които са насочени само към печалба, подхранват кризата", казва Гелър. „Но също така знаем, че с по-добри системи и правилен подход към предупрежденията аптеките могат да играят пряка роля в намаляването на злоупотребата с опиоиди и спасяването на човешки животи“. От 1999 г. насам опиоидната криза е довела до близо 650 000 смъртни случая от свръхдози в САЩ.

CVS, Walgreens и Walmart са трите най-големи вериги аптеки в страната по пазарен дял. Ако споразумението стане окончателно, то ще сложи край на голяма част от продължилите години наред съдебни спорове. Все още обаче се водят дела срещу по-малки, регионални оператори на аптеки като Rite Aid и Kroger.

Предишни споразумения донесоха 26 млрд. долара от трите най-големи дистрибутора на лекарства в САЩ - McKesson, Cardinal Health, Amerisource Bergen и Johnson & Johnson. Фармацевтичната компания Teva плати 4,35 млрд. долара, а Abbvie - 2,37 млрд. долара. Purdue и фамилията собственици Саклер се стремят да разрешат исковете срещу тях чрез споразумение за 6 млрд. долара в съд по несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още