IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявяват нова обществена поръчка за високопроходими линейки

Министерството на здравеопазването ревизира договорите по проекта за модернизация на спешната помощ

16:42 | 21.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предстои обявяване на нова обществена поръчка за купуване на високопроходими линейки. Това каза Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, по време на представянето на етапа, до който е достигнал проектът за модернизиране на спешната помощ. Тази поръчка вече е обявявана четири пъти, но досега не е имала успех, припомни той.

В рамките на проекта се предвижда купуване на 400 линейки, като досега са доставени 358 от тях.

Проектът "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Целта на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура в страната, която да допринесе за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинска помощ, както и за осигуряване на равнопоставен и навременен достъп до качествена медицинска помощ при спешни състояния. Стойността на проекта е над 163 млн. лв., от които 138 млн. лв. са европейско финансиране, 24,5 млн. лв. – национално финансиране, 395 хил. лв. – собствен принос на бенефициента. Крайният срок за изпълнение на проекта след удължаване е 23 декември 2023 г.

Освен доставка на 400 линейки проектът включва обновяване и модернизация на сградния фонд, доставка на медицинско оборудване и обзавеждане в спешните отделения в 34 болници, в 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и шест изнесени екипа. 

Министерството на здравеопазването ревизира всички договори и възможностите за индексация на цените, каза Мавров, цитиран от БТА. Предстои да се сключат договори за ремонт на още 76 обекта, както и предстои преобявяване на обществени поръчки за други 56 обекта. 

Над 1,5 млн. лв. са осигурени допълнително за дофинансиране на обекти, които трябва да бъдат завършени да края на годината, каза Мариана Василева, ръководител на проекта. Тя посочи, че ще се търси финансов ресурс за следващата година и ще продължи индексирането на договори, сключен на предходен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още