IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха канцерогенен химикал в популярни продукти против акне

Според независима лаборатория в редица продукти може да се образува бензен в "неприемливо високи нива"

08:20 | 07.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Независимата американска лаборатория Valisure е открила високи нива на канцерогенния химикал бензен в някои продукти за лечение на акне на марки като Clinique на Estee Lauder, Up & Up на Target и Clearasil на Reckitt Benckiser, съобщи Ройтерс.

Valisure е подала петиция до американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), призовавайки регулатора да изтегли продуктите, да проведе разследване и да преразгледа насоките за индустрията, заявиха в сряда от базираната в Кънектикът лаборатория.

Акциите на Estee Lauder поевтиняха с 2%. Според Valisure бензен е открит и в Proactiv, PanOxyl, сапуна против акне на Walgreens, крема против акне Equate Beauty на Walmart и други.

Според лабораторията бензенът може да се образува в "неприемливо високи нива" както в продуктите за лечение на акне с бензоил пероксид, отпускани по лекарско предписание, така и в тези, продавани без рецепта.

В изявление на Reckitt се казва, че констатациите "отразяват по-скоро нереалистични сценарии, отколкото реални условия", като се добавя, че всички продукти Clearasil са безопасни, "когато се използват и съхраняват според указанията на етикетите им".

Estee Lauder заяви, че Clinique използва бензоил пероксид в един продукт, който "е безопасен за употреба по предназначение".

От Target и Walmart не са отговорили на запитвания на Ройтерс за коментар. От Агенцията за контрол на храните и лекарствата все още не са отговорили на петицията на Valisure.

Канцерогенният химикал бензен вече беше открит в няколко потребителски продукта, включително слънцезащитни продукти, дезинфектанти за ръце и сух шампоан, което доведе до изтеглянето на продукти, произведени от компании, сред които Procter & Gamble и Johnson & Johnson.

Но откриването на бензен в продуктите за лечение на акне се различава "значително" от останалите случаи, посочват от Valisure.

"Бензенът, който открихме в слънцезащитните продукти и други потребителски продукти, беше примес, който идваше от замърсени съставки; бензенът в продуктите с бензоил пероксид обаче идва от самия бензоил пероксид", казва съоснователят и президент на Valisure Дейвид Лайт.

Тестовете на лабораторията показват, че някои продукти могат да образуват над 800 пъти повече бензен от пределната концентрация, определена от FDA.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още