fallback

70% ръст на приходите от туризъм за лятото очаква служебният министър

От Румъния посетителите са двойно повече спрямо миналия летен сезон

12:23 | 10.08.22 г.

България е в най-силната част на летния сезон в момента и цените са най-високи, "нещата чисто статистически изглеждат добре", каза служебният министър на туризма Илин Димитров пред БНТ.

По думите му нетните показатели към момента са в пъти по-добри от тези за миналата година, като за сезона се очаква приходите да са със 70% повече спрямо същия период на 2021 г.

"Реално може би се различава картината, тъй като приходи не означава печалба, но от редица пазари имаме сериозно увеличение в броя на туристите, които посещават България“, посочи Димитров.

От Румъния посетителите са двойно повече спрямо миналия летен сезон, а броят на туристите от Великобритания е нараснал 10 пъти - от 14 хил. на 140 хил. Засилен интерес се наблюдава и от страна на Израел, Полша, Чехия и Германия. 

Той уточни, че от Министерството на туризма ще направят всичко възможно да се удължи максимално сезонът и ще започне активна кампания на българския и на близките пазари, "за да могат хората от държавите около нас да се насладят на един хубав и топъл септември".

До края на юни над 50 хил. руснаци са посетили България - това са главно собственици на имоти и апартаменти. По думите му, тъй като транспортът до България е затруднен, те плащат хиляди евро за билети, за да минат през Истанбул и както се вижда, препятствията и скъпите билети не ги спират.

"Понякога хората с имоти тук водят и приятели. 50 хил. души не са малко число, спрямо 10 хил. през миналата година и мисля, че този пазар не е загубен", допълни Димитров.

По думите на министъра българите също все повече пътуват и данните сочат, че има над 3,5 млн. пътувания и повечето дестинации са в Гърция и Турция. Екзотични дестинации почти няма - под 10 хил. са пътуванията там. "Никога не съм гледал на Гърция и Турция като на конкуренти, а като партньори - от тях можем да учим и с тях можем да работим", допълни Илин Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Туризъм виж още