IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танзания пусна интернет в планината Килиманджаро

Стъпката е част от план за привличане на повече туристи

17:30 | 19.08.22 г. 2
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Танзания е пуснала високоскоростен интернет в планината Килиманджаро този уикенд – част от план да привлече туристи и да утрои новопристигналите в източноафриканската страна до две години, съобщава Bloomberg.

От новата свързаност на най-високата планина в Африка първоначално ще се възползват 1000 алпинисти на различни етапи от пътя всеки ден, заяви министърът по информацията, комуникацията и информационните технологии на страната Напе Ннауе. Покритието ще достигне връх Килиманджаро до края на годината и още хиляди алпинисти ще могат да се възползват, посочва Ннауе.

Съоръжението, представено от държавната Tanzania Telecommunications Corp., ще позволи на „туристите да имат достъп до услуги за излъчване на живо, да осъществяват телефонни разговори и да публикуват приключенията си, изкачвайки върха, в социалните медии, което ще помогне да се рекламира туристическият ни сектор“, каза Ннауе. До тази седмица туристите зависеха от сателитните телефони за комуникация, което прави пътя по-скъп и някои посетители се чувстват несигурни, посочват местни гидове.

Броят на пристигащите туристи в Танзания – дом на природния резерват Серенгети и девствените плажове на Занзибар, се възстановя, след като спадна с малко под една трета от 1,5 млн. души преди пандемията. Броят на новопристигналите е скочил с 62,7% до 742 133 души през седемте месеца до края на юли на годишна база, сочат данни на националната статистическа служба.

Проекти като свързването с интернет на върховете на Килиманджаро, са част от плана, с който се цели не само ускоряване на туристическото възстановяване на Танзания, но и в крайна сметка увеличаване на пристигащите до 5 млн. души годишно до 2025 г.

Във всеки един момент има 6000 алпинисти и туристи на планината Килиманджаро – спящ вулкан, и по-добрата свързаност вероятно ще увеличи броя им, посочва правителството.

Постъпленията от приходите от планината вероятно ще се увеличат, посочва Ннауе, и допълнително ще засилят важността на туризма, който вече формира по-голямата част от валутните приходи на страната, следвайки износа на злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Как така при маймyните са пуснали интернет, а при нас в Сибире нет? Запада е виновен, саботаж е на банките! И на Бил Гейц!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
В Танзания го пускат , а в рассия го спират ... Танзанийците дето са се запътили , рассияните от там идват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още