IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юли връща хотелиерския бизнес към силните му времена

Пренощувалите в местата за настаняване у нас достигат 1,32 милиона през активния летен месец

14:09 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След двугодишен период на спадове заради пандемията хотелиерският бизнес е напът да се върне към силните си времена. Хотелиерите в България продължават да регистрират и през юли много добри показатели, следвайки тенденцията от началото на годината. Въпреки че все още не се връщат предпандемичните нива, за юли Националният статистически институт (НСИ) регистрира отново увеличение на нощувките, пренощувалите лица и приходите на хотелиерите.

През юли се затвърждава тенденцията за ръст на местата за настаняване. На годишна база броят им продължава да се увеличава – те са с 18% повече, а броят на леглата в тях също е с 16% нагоре. През юли в страната са функционирали 3615 обекта с над десет легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване - със 144 хил. стаи и 327 хил. легла в тях.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през месеца е 53,3%, като се увеличава с 4,3 процентни пункта в сравнение с юли миналата година. Най-висока е заетостта на леглата в местата с 4 и 5 звезди – 68,3%, следват тези с 3 звезди - 48%, и с 1 и 2 звезди – 33,2 на сто.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през активния летен месец юли е над 5,3 милиона или с 26,7% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Чуждите граждани са реализирали 3,3 милиона нощувки, а българските – 2 милиона.

Обичайно повечето нощувки са в хотелите от по-висока категория – в тези с 4 и 5 звезди са реализирани 75% от общия брой нощувки на чужди граждани и 40% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 17,7% от нощувките на чужди граждани и 26,5% - на българи. В останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7,3 и 34,7 на сто.

През вториялетен месец броят на пренощувалите в местата за настаняване се увеличава с 18% в сравнение със същия месец на 2021 г. и достига 1,32 милиона. Българските граждани, нощували в местата за настаняване, са 643 хил. и са реализирали средно по 3,2 нощувки. Чуждите граждани са 678хил. и са реализирали средно по 4,9 нощувки.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

Ръстът в постъпленията се дължи преди всичко на чуждите посетители през юли за разлика от пролетните месеци, когато ръстът в приходите идваше предимно от българи. През втория летен месец приходите от нощувки достигат 386 млн. лв.

Преди година статистиката отчете 60% спад при всички показатели за местата за настаняване - брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите. Това лято обаче ситуацията е различна и дава оптимизъм за успешен летен сезон и туристическа година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още