IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Налбантов: Бъдещето на туризма зависи от привличане на кадри извън ЕС

Заплащането на неквалифицирания персонал е съпоставимо със заплатите на високоспециализирани специалисти, посочи заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

16:33 | 12.09.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Бъдещето на туризма в България зависи от привличането на кадри от страни извън Европейския съюз, но процедурата е бавна и тромава и е нужно съдействието на бъдещите депутати, за да се олекоти. Това каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Има огромно текучество на кадрите – обучават се много хора, но те отиват в чужбина и причината не е в заплащането", посочи той и потвърди, че в България то не е на ниски нива. „Заплащането на неквалифицирания персонал в хотелиерството и ресторантьорството е съпоставимо със заплатите на високоспециализирани специалисти като кардиолозите, например“, коментира той.

„Кадри в ЕС няма, но има кадри например от Киргизия, Гвинея, Сенегал, Египет, които имат желание да работят в България", потвърди той и заяви, че спънките за наемането им идват от Европейския съюз. „За да пристигнат кадри от Африка, трябва да чакаш четири месеца и то за сезон от три месеца. Трябва да ги назначим, след това да ги освободим и да търсим нови. Това е трудна и тромава задача и бъдещите депутати трябва незабавно да потърсят помощ от ЕС“, коментира гостът.

Налбантов се надява да се намери бързо решение на проблема, защото очаква вследствие на световната криза, която наближава, само след няколко месеца такива мигранти от Африка да тръгнат да търсят работа в Европейския съюз.

„Дори и работниците от Турция срещат огромни трудности да започнат работа в България", коментира Налбантов. „Има корумпирани групи чиновници, които искат от работник по 1000 евро „на черно“, за да започне работа“, допълни той.

Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация съобщи, че вече са сезирани компетентните органи, за да се премахне „бюрократщината“. Той разкри, че специално за Слънчев бряг има голям интерес за посещения на турски туристи, но има голям проблем с визите.

Кой смени руските туристи през летния сезон тази година? Трябва ли да се промени туристическата реклама на България? С какви резултати ще се закрие летният туристически сезон? С колко процента ще се увеличат цените през следващия туристически сезон на фона на висока инфлация и скъп ток? Какво трябва да се промени, за да бъде успешен зимният туристически сезон в България? Защо трябва да се помисли за промени в трудовото законодателство за наемните работници в туризма?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още