IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летният туристически сезон приключва с по-добри резултати от очакваното

Фирми от сектора на туризма могат да кандидатстват с проекти за иновации и енергийна ефективност, обяви служебният министър на иновациите Александър Пулев

15:33 | 17.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Резултатите за летния туристически сезон са значително по-добри от първоначалните очаквания. Броят на летовниците е с малко под 13% в сравнение с 2019 година, която беше най-силната за българския туризъм. Това посочи днес във Варна министърът на туризма от служебното правителство Илин Димитров, който бе сред гостите на откриването на Дълбоко технологичен порт в Икономическия университет в града.

От началото на годината до края на септември 54% от туристите в страната са били българи. По думите му почиващите са отсядали както по морето, така и във вътрешността на страната.

„Показателно е, че българите продължават да почиват по Черноморието, което означава, че продуктът, който предлагаме, е достатъчно качествен, коментира министърът“, цитиран от БТА.

Димитров отбеляза, че има стабилизиране на броя на гостите от Обединеното кралство, Израел и Полша. По думите му проблем е, че няма възстановяване на германския туристически пазар.

Димитров прогнозира силен зимен сезон, като подчерта, че предизвикателство остават цените на енергоносителите. Според него трябва да се запази таванът в цените на тока, като бъде въведен такъв и за газа.

Очакванията са през зимата туристите да бъдат с между 5 и 7 на сто повече спрямо миналия сезон, а той беше рекорден, допълни Димитров. Според него обаче, ако няма таван на цените на енергоносителите и помощи за безакцизно дизелово гориво, хотелиерите няма да издържат и някои изобщо няма да отворят. 

"Очакваме предстоящият зимен сезон да е по-добър от предишния, който беше рекорден", каза Илин Димитров. Той допълни, че очакванията са на база на първоначалните данни за записвания, които са много добри. По думите му страната ни има ръст на редица пазари, част от тях са Велкобритания, Израел, където си възстановяваме позициите.

Според него записванията са добри донякъде заради добрата ни реклама, както и за това, че чуждите пазари в Западна Европа повишиха много цените си, а у нас не са толкова високи.

Министърът каза още, че е предложил компенсации и таван на тока и газа за бранша, но това зависи от народните представители, които трябва да гласуват бюджета за догодина.

Фирмите от туристическия сектор може да кандидатстват с проекти за внедряване на иновации и енергийна ефективност, както и за оборотни средства, каза служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който също бе сред гостите на откриването на Дълбоко технологичен порт в Икономическия университет.

Той уточни, че днес е отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с общ бюджет от 30 млн. лева. С парите фирмите ще имат възможност да внедряват решения за информационни и комуникационни технологии и да повишават киберсигурността си.

По ПВУ предстои да бъде открита в близките седмици още една процедура, подходяща за туристическия сектор, допълни Пулев. По думите му тя ще е с бюджет от 200 млн. лева. Парите са за купуване на фотоволтаици и съпътстваща инфраструктура.

Фирмите от сектора могат да кандидатстват и по новоотворената програма за конкурентоспособност и иновации, каза още министърът. Едното от направленията с ресурс от 550 млн. лева е за внедряване на иновации и високотехнологични решения.

Пулев обърна специално внимание на инструментите, които предлагат Българската банка за развитие (ББР) и Фондът на фондовете. Чрез Фонда бизнесът може да кандидатства за оборотни кредити при облекчени условия. Програмата е с лимит от 225 млн. лева, допълни Пулев. Според него ББР също предлага изгодни заеми.

30,6 млн. лв. за киберсигурност тръгват от днес за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост.

Днес отвори за кандидатстване процедура за „ИКТ решения и киберсигурност“ за 30,6 млн. лв. Това е втората процедура, която Министерството на иновациите и растежа стартира по Плана, посочват от ведомството.

По процедурата българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Българският бизнес ще може да използва средствата за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT-системи и дигитален маркетинг. Срокът за кандидатстване по процедурата е два месеца.

По процедурата, която отваря днес за ИКТ решения и киберсигурност, допустими за кандидатстване са и компаниите от сектор туризъм.

Дълбоко технологичният порт е насочен към създаване и развитие на устойчиви технологични иновации. Неговите цели и дейности са в унисон с новата иновационна стратегия на Европейския сьюз, представена за първи път от Европейската комисия през юли 2022 г. Стратегията цели увеличаване на предприемаческия капацитет и конкурентоспособност посредством изграждането на мрежа от центрове в различни региони на Европа, специализирани в създаването и развитието на дълбоко-технологични иновации в различни области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още