IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нощувките в хотелите у нас са се удвоили през ноември

Над 400 хил. души са отседнали в хотели у нас през есенния месец

14:00 | 12.01.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Хотелиерите в България са реализирали доста успешни бизнес показатели през ноември миналата година. Националният статистически институт (НСИ) регистрира поредно увеличение на броя на нощувките, на пренощувалите лица и на приходите, което прави устойчива тенденцията за бавен, но сигурен рестарт на този сегмент от туризма през 2022 г.

От статистиката се вижда, че през ноември нощувките и пренощувалите лица са се удвоили спрямо година по-рано. Наред с това броят на местата за настаняване продължава да расте – те са с над 30% повече на годишна база, както и броят на леглата в тях – с една трета повече.

Оптимистичните данни показват, че въпреки пандемичните сривове от последните две години и пиковата инфлация туристическата индустрия у нас има потенциал да се възстановява ускорено.

През ноември 2022 г. в страната са функционирали 2072 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с над 57 хил. стаи и 118 хил. легла в тях. В сравнение с ноември 2021 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 32%, а броят на леглата в тях - с 26%.

Броят на нощувките във всички места за настаняване през ноември 2022 г. е 855 хил., или с 98% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали повече нощувки - 607 хил. нощувки, а чуждите - 247 хиляди.

В хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 71% от общия брой нощувки на чужденци и 41% на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 19% от нощувките на чужди и 28% - на български граждани.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през ноември се увеличава с 97% в сравнение със същия месец на 2021 г. и достига 402 хиляди. Българите, нощували в местата за настаняване през ноември, са 301 хил. и са реализирали средно по 2 нощувки. Чуждите граждани са 101 хил. и са реализирали средно по 2,5 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през ноември е 24,4%, като се увеличава с 8,8 процентни пункта в сравнение с ноември 2021 г. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 31,8%, следват местата с 3 звезди – 24,2%, и с 1 и 2 звезди – 16,6%.

Приходите от нощувки през ноември достигат 61,2 млн. лв., като 39,2 млн. лв. са от български граждани, а 22 млн. лв. - от чужденци.

Очакванията за зимен сезон 2022/2023 са оптимистични. Прогнозата е, че и през тази година вътрешният пазар ще е водещ за зимните ни курорти. Традиционно българските туристи извършват около един милион пътувания с отсядане в местата за настаняване за ски сезона. Вероятно ще продължи възстановяването на входящия туризъм, като интерес има от пазарите на Великобритания, Румъния, Израел, Северна Македония, Сърбия и Гърция.

Зимният туристически сезон у нас ще бъде по-силен от рекордната минала година, прогнозират и от туристическото министерство – с до 7% по-силен от миналогодишния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Редно е ДДС за хотели/ресторанти/туризъм да се върне на 20%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още