IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваканционният август не оправда очакванията на хотелиерите в България

Статистиката отчита забавяне на ръста на приходите в сравнение с този през юни и юли

14:11 | 10.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През август, най-активния ваканционен месец, хотелиерите в България са постигнали добри резултати, следвайки възходящата тенденция вече втора година след пандемията, но като цяло не се оправдават по-високите очаквания за месеца.

Националният статистически институт (НСИ) регистрира отново увеличение на нощувките, на пренощувалите лица и на приходите на хотелиерите през август. Ръстовете обаче са по-слаби от тези в предходните летни месеци.

Постъпленията на хотелите от нощувки през юли нараснаха с близо 18% на годишна база, а през юни – с над 28%. През август приходите на хотелиерите са нараснали по-слабо - с 15,8% до над 522 млн. лв.

Общият брой на нощувките също се покачва през август - до над 6,3 милиона, което е с едва 2,9% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо увеличение на нощувките - с 6,8%, се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. В местата от високия клас (с 4 и 5 звезди) са реализирани 75% от общия брой нощувки на чужди и 40% - на български граждани. В 3-звездните хотели са осъществени 18% от нощувките на чужди и 25% - на български граждани, останалите са избрали по-ниския ценови клас.

Броят на пренощувалите в местата за настаняване през най-отпускарския месец се увеличава с 3,9% за една година и достига 1,54 милиона. Отчетено е увеличение както при чуждите граждани - с 5,9%, така и при българите - с 1,5%. Нощувалите български граждани са 705 хил. и са реализирали средно по 3,3 нощувки. Чуждите граждани са 834 хил., със средно по 4,8 нощувки.

Източник: НСИ Източник: НСИ

За сравнение, броят на пренощувалите в местата за настаняване през юли се увеличи с 9% за една година, а през юни – с 16,4% за една година.

През август в страната са функционирали 3703 обекта с 10 или повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване със 148 хил. стаи и 338 хил. легла в тях. В сравнение с година по-рано местата за настаняване се увеличават с 2,2%, а броят на леглата в тях - с 1,9%. Общата заетост на леглата е 61%, като се увеличава с 0,8 процентни пункта в сравнение с година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още